Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Honing werkt als ontstekingsremmer
“Honing heeft ook een ontstekingsremmende werking. Als je gewoon gezond bent en je loopt een wond op, dan reageert je huid met een ontsteking om het afweermechanisme ter plekke te activeren. Daarna komt de wond tot rust en begint het genezingsproces.
De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan. De Vetramil zalf is antibacterieel en zorgt ervoor dat de wond snel heelt. Vetramil spoelvloeistof heeft als werking dat de wonden schoon gespoeld worden.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren. Daarna plak je er gewoon weer een passende pleister overheen. Ook deze zalf is weer geschikt voor kinderen én volwassenen.
Allereerst wil je natuurlijk weten welke soort honing er gebruikt wordt in het product. Vaak zul je de Manuka of Medical grade honing tegenkomen. Vanuit de wetenschap wordt gesteld dat 5% honing het absolute minimum is om het product werkzaam te laten zijn voor wondheling.
Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Tot slot heeft Vetramil net zoals Mesitran honingzalf een antibacteriële en schimmeldodende werking. Hierdoor werkt de zalf ontstekingsremmend en het bevordert het de wondheling. De ontstekingsremmende werking zorgt voor een kleinere kans op vorming van littekenweefsel.
1: Een medicijn tegen bacteriën en ontstekingen
Neem eens een theelepeltje Manuka honing! Dit heerlijke goedje staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Vanuit een chemisch standpunt bevat honing een aantal ingrediënten die een antibacteriële activiteit bezitten. Eén van deze ingrediënten is het bijzondere enzym glucose oxidase genoemd. Dit enzym produceert hydrogeen peroxide, wat de bacterie doodt wanneer het afgebroken wordt om oxygeen radicalen te vormen.
Wonden behandelen met honingzalf
Voor een oppervlakkige wonde is het aangeraden 1 maal daags een laag zalf te smeren en af te dekken met een verband of gaas. Is de wonde groot of bevat de wonde veel wondvocht dan is het aangeraden om een geïmpregneerd gaas of verband met honing te gebruiken.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet-verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Als er geen goede doorbloeding is op de plek van een wond, kun je schoonmaken tot je een ons weegt, maar dan zal de wond niet genezen. Sterker nog: die zal alleen maar groter worden. Wat zelfs kan leiden tot een amputatie van een voet of been als je te laat bent.”