Paardrijden is goed voor de balans en het versterken van de core- en beenspieren. Los van dat het helpt om lichamelijk sterk te worden, helpt het ook bij mentale focus en de ademhaling. Blijven ademen tijdens de 101 andere dingen die je moet kunnen tijdens het paardrijden, is natuurlijk erg belangrijk.
Want veel conditie krijg je niet van paardrijden, toch? Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag.De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijn soms met (lichte) uitstraling naar bil(len) en/of be(e)n(en). Ook zorgen deze blokkades voor een scheefheid op lange termijn wat de diepe rug- en buikspieren betreft.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Paardrijden in de juiste houding is zeer goed voor je rug. Door aan te leren hoe je goed ontspannen en rechtop moet zitten op het paard ontwikkel je een evenwichtige houding. Dit draagt enorm bij aan een gezonde en goede rug, doordat het de lendenspieren verstevigt.
Paardrijden is niet een super intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. En paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Ook bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijnklachten in die regio, soms met lichte uitstraling naar bil of been. Verder zorgen deze blokkades op lange termijn voor een scheefheid in de diepe rug- en buikspieren.
Een ruiter gebruikt vrijwel al zijn spieren tijdens het rijden: beenspieren, buikspieren, armspieren, ... Het vraagt dat ook heel wat van je lichaam om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Tijdens het paardrijden is het niet zo dat je je eenvoudig op één taak kan concentreren.
'Paardrijden is een goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stabilty wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het ondervraagde publiek plaatste paardrijden op de derde plaats van gevaarlijke sporten, na boksen en rugby. 13,5 procent van de ondervraagden vond het de gevaarlijkste sport.Maar in werkelijkheid raakt maar 2,3 procent van de paardensporters ooit gewond tijdens het rijden.
Pijnsignalen die paarden geven zijn vaak subtiel; een paard probeert de pijn in de mond te ontwijken door het hoofd mee te bewegen, wat precies het beoogde doel van de ruiter is. Er lijkt dus niets aan de hand te zijn, terwijl een paard wel degelijk pijn ervaart.
Ontspan je bekken en bovenbenen en sluit je onderbenen losjes om de romp van je paard.Voel hoe je linker- en rechterbeen afwisselend naar voor en buiten worden opgetild. Zo liggen je benen stil voor je paard en bewegen je benen en bekken mee zonder spanning.
Paardrijden behoort tot de populairste hobby 's voor kinderen. Het bijzondere aan deze hobby is het nauwe contact en de sociale binding met het paard. Door regelmatige stalbezoeken, het poetsen en voeren van het paard en de eerste paardrijlessen bouwen kinderen snel een band op met hun vierbenige vrijetijdspartner.
Paardrijden is een prachtige sport, een sportieve hobby om volop van te genieten. Maar of je nu wedstrijden rijdt of recreatief actief bent, soms gaat het ook wel eens mis. Heel veel maneges en verenigingen doen er alles aan om de veiligheid te garanderen.
Als je voor het eerst gaat paardrijden kun je misschien een paardrijbroek van iemand lenen, maar anders kun je ook een eigen broek dragen die prettig zit. Een (elastische) broek zonder naden, zoals bijvoorbeeld een legging of joggingbroek, is voor de eerste lessen ook geschikt.
Je beweegt makkelijker en je hebt minder kans op huidirritaties. Maandverband en inlegkruisjes kunnen namelijk gaan schuren en broeien. Zeker als je aan een 'contactsport' doet als wielrennen, mountainbiken, spinning of paardrijden. Tampons zijn alvast één optie.
Andersom geldt dit ook; je paard voelt jou veel beter zitten. Doordat je geen steun hebt van je zadel, zorgt zonder zadel (of bareback) rijden er ook voor dat je beter leert paardrijden.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Zelfs op pensioenleeftijd
Heb je er altijd al van gedroomd te leren paardrijden en had je het geld of de tijd er niet voor? Geen probleem want met paardrijden kun je ook op oudere leeftijd beginnen, zelfs als je eerst niet veel aan sport deed. Bij paardrijden staat lichamelijke inspanning namelijk niet op de voorgrond.
De 7-daagse cursus duurt van maandag tot zondag morgen. De deelnemer rijdt 2 keer per dag en krijgt theorie en praktijk over alles wat met het paard en paardrijden te maken heeft.
Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën. En wanneer je oefeningen doet die meer van je lijf vragen zoals reining of cutting dan ga je al gauw richting de 400 calorieën per uur! Paardrijden is eigenlijk sporten en ontspannen tegelijk.
Ontspan je onderrug.Hoe beter je zijn bewegingen kunt volgen, hoe makkelijker het is om rustig te blijven zitten. Kijk waar je heen wilt. Dreigt je paard uit de galop in draf te vallen, geef dan opnieuw de galophulp met je binnenbeen bij de singel en je buitenbeen erachter.
Paardrijden is minder intensief als andere sporten zoals, voetbal, basketbal of volleybal. Bij deze sporten verbrand je ook veel meer calorieën maar paardrijden is dus zeker wel een sport. Paardrijden is een moeilijke sport die niet door iedereen beoefend kan worden.