Paardenbloem belangrijk voor weidevogelsIn de tuin, in plantsoenen en weilanden, overal wordt de paardenbloem uitgetrokken, weggemaaid of bestreden. Dat zorgt ervoor dat de soort achteruitgaat. Meer dan tachtig procent van de soorten, en daarbij dus ook de biodiversiteit, is verdwenen.
Paardenbloemen zijn indicatoren voor een calciumtekort in de bovenste laag van de bodem. Ze halen met hun lange penwortels calcium naar boven en slaan dit op in de bovengrondse delen.
Maar, zeker in het vroege voorjaar, zijn bloeiende paardenbloemen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel. Het oranjetipje vliegt in april en heeft dan nectar nodig. De paardenbloem is een van zijn belangrijkste voedselplanten.
Waarom gaan sommige paardenbloemen eerder dicht? Paardenbloemen sluiten in de middag, om het stuifmeel te beschermen tegen vraatzuchtige slakken. In de ochtend openen ze weer.
Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem.
Hoewel ze een doorn in het oog kunnen zijn, schadelijk zijn paardenbloemen niet. Ze gebruiken wat mineralen als voedingsstoffen maar ze doen je gras geen kwaad. Eigenlijk zijn ze juist nuttig, want heel wat dieren zijn er dol op. Bijen en vlinders bijvoorbeeld eten van de nectar en het stuifmeel in de bloem.
Het feit dat er zoveel paardenbloemen om ons heen groeien is misschien ook een teken aan de wand (voor wie daar in wil geloven): De natuur geeft in overvloed wat we nodig hebben om tekorten te herstellen.
De bloemen van de paardenbloem zijn een prachtig gele kleur en hebben dunne lancetvormige bloemblaadjes. En omdat de bloemen vaak dicht op elkaar staan kunnen ze in het voorjaar gemakkelijk een heel weiland prachtig geel kleuren. Maar ook in inheemse of cottage tuinen zijn ze een must have.
De Paardenbloem wordt soms beschouwd als het symbool, dat er aan herinnert dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt. En dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel. De bloem symboliseert de stralende zon. De pluizenbol symboliseert de volle maan.
Paardenbloemen zijn overblijvende planten die wel 15 jaar oud kunnen worden. Het zijn wintervaste planten; ze verdragen een temperatuur van – 20°C.
Paardenbloembladeren in de keuken
Daarnaast kun je ze wokken of stoven als andijvie, lekker met kokosolie en wat zout. Ook kun je ze fijnsnijden en in de soep gebruiken. Verder maak je er tempura of een roerbak van. Ze worden milder van smaak als je ze fijngesneden een uurtje in koud en zout water laat trekken.
Officieel: paardenbloem
Het is volgens deze regel paardenbloem, omdat paard alleen het meervoud paarden heeft.
Werking van de paardenbloem
Het wordt gebruikt voor het behoud van een gezonde lever en galfunctie, werkt mild urinedrijvend en ontlast de maag. Paardenbloem bevordert ook de spijsvertering en het afscheiden van urine. De bittere smaak van paardenbloemen bevordert de eetlust en verbetert de spijsvertering.
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Met regelmaat bemesten en sproeien, vooral bij droogte, voorkomt onkruid groei. Ook bij droogte is er onkruid dat sterk genoeg is om te overleven en uw gazon kan verpesten. Verzwakking door droogte of bij voedselgebrek geeft onkruid de mogelijkheden om te groeien.
Roze bloemen staan voor romantiek, tederheid, liefde, blijdschap, onschuld en geboorte. Paarse bloemen staan voor waardigheid, ernst, spiritualiteit, inspiratie, originaliteit, inventiviteit en passie. Blauwe bloemen staan voor goddelijkheid, macht, eeuwigheid, onschuld, oprechtheid, trouw en rust.
Het woord paardenbloem refereert naar het feit dat paarden ze graag eten. De synoniemen Dandelion, Dent de lion en Löwenzahn duiden dan weer op de soms diep ingesneden bladeren.
Het wordt ook wel molsla genoemd. De jonge blaadjes zijn mals en minder bitter dan de volgroeide bladeren. De paardenbloem(blaadjes) kun je zo gebruiken: Jonge paardenbloemblaadjes zijn lekker in een salade, bijvoorbeeld met spekjes en een mosterdvinaigrette.
Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden. Kruiden in de paardenwei kunnen een gustige werking hebben op de lichaamsprocessen. Een paar voorbeelden van eetbare planten en kruiden in de paardenweide zijn: de Paardenbloem, Fluitenkruid, witte en rode Klaver, Kamille, Madeliefje, Distel.
Hoe vaak Paardenbloem thee drinken:
Tijdens een voorjaars- of detoxkuur wordt aangeraden om dagelijks 3 koppen Paardenbloem thee te drinken. De kuur maximum 4 weken aanhouden.
Zeker in het vroege voorjaar zijn bloeiende paardenbloemen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel. Argusvlinder op paardenbloem (Bron: Kars Veling)Paardenbloemen vind je overal in Nederland.
Paardenbloem uitsteken
Om paardebloemen uit te steken, kun je speciaal gereedschap gebruiken. Er zijn penwortel-stekers of onkruidstekers die daar heel handig voor zijn. Natuurlijk kun je proberen om de plant met wortel en al met de hand te verwijderen door er aan te trekken.
Verwijder wortels en de stelen en was de bloemen en bladeren grondig met koud water. Je kunt er direct thee van trekken, maar je kunt de bladeren en bloemen ook een paar weken laten drogen op een donkere plek.
Paardenbloemen verwijder je alleen door ze in zijn geheel, met wortel en al, te verwijderen. Pluk je alleen de bloem af, dan komt er snel een nieuwe voor in de plaats.