Als je geen voetjes hebt is het waarschijnlijk zo dat je het beslag hebt overmixt. Hierdoor zit er geen stevigheid in het beslag zakken de macarons in elkaar tijdens het bakken.
De macarons hebben geen voetje
Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was.
Macarons mislukken
Dit kan komen omdat je meringue niet stijf genoeg is, of omdat je het te lang gespateld hebt, waardoor het weer vloeibaar wordt. Het voordeel van een macaronmat, is dat deze een opstaand randje hebben waardoor je beslag minder snel uitloopt.
De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor garen de macarons sneller aan de buitenkant dan aan de binnenkant. De binnenkant is nog niet voldoende stevig wanneer de macarons uit de oven komen. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van de macaron ineen zakt en er een holle macaron ontstaan.
Klop het schuim zo'n 8 minuten op middelhoge snelheid door tot een stevige meringue. Spatel eerst 1/4 van de meringue door de amandelpasta ('familie maken') en dan de rest. Blijf het mengsel net zo lang door spatelen ('macaroneren') tot het beslag een glans heeft en dunner wordt; dit duurt ongeveer 2 minuten.
Dat komt door de 'mindere kwaliteit', door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel.
Om scheurtjes tijdens het bakken te voorkomen, moeten de macarons na het opspuiten iets indrogen. "Als je de macarons even laat staan, krijgen ze een soort huidje. Neem de tijd die nodig is om dit huidje te vormen voordat ze de oven ingaan", raadt Abraham aan.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken. Bak de macarons 10 minuten in de oven.
Macarons zijn koel bewaard 2-3 dagen goed. Hoe langer je bewaart hoe zachter het koekje wordt [smaken verschillen ð ] Het lekkerst blijven macarons in een koektrommel. Dat komt omdat in de 'gewone' koektrommel de koekjes langer knapperig blijven omdat het vocht er door de kiertjes uit kan.
Poeder kleurstoffen
Poederkleurstoffen zijn heel geschikt om te gebruiken in recepten die gevoelig zijn voor extra vloeistof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt.
Macaronage en macaroneren betekent simpelweg het mixen van het macaronbeslag. Als je de meringue bij de amandelpasta doet moet je een deel van de lucht weer uit de meringue spatelen of mixen tot het beslag de juiste consistentie heeft.
Crispy bovenkant, lekker chewy
Gelukkig valt de macaron van Albert Heijn beter in de smaak, ook deze vulling is wat bruiner: 'Het is bijna caramel' volgens Robbert. 'Crispy bovenkant, lekker chewy en een duidelijke pistache smaak', aldus zegt Lauretta. Het testpanel is unaniem: 'Dit is de lekkerste tot nu toe. '
Na het bakken in de oven, laat je de macarons afkoelen op de mat. Als ze volledig (heb geduld) afgekoeld zijn, kan je ze vrij gemakkelijk los halen van de mat. Als het wel iets blijft kleven, kan je een spatel gebruiken om de koekjes los te maken. De mat kan je vervolgens afwassen of met een doekje afnemen.
Macarons bestellen bij Macaronstore.nl betekent dat je kiest voor een vakkundig gemaakt product met de meest natuurlijke ingrediënten. De eieren komen bijvoorbeeld van vrije uitloop kippen.
Ook een leuk feitje: na het maken kun je het best je macarons een dag in de koelkast bewaren voordat je ze opeet. De smaken trekken dan goed door en je krijgt de bekende smeuïge koekjes met een nog knapperige buitenkant. Hoe moeilijk het dus ook is, probeer je in te houden voor het lekkerste resultaat.
Als ze niet in de koelkast worden bewaard, zullen ze binnen 24 uur opgegeten moeten worden. In de koelkast zullen ze tot wel 3 dagen lang vers blijven. Je kunt macarons ook tot wel 6 maanden lang bewaren in de vriezer.
Een macaron is eigenlijk een koekje en een bonbon in één. Het omhulsel bestaat uit twee merengue koekjes, die worden gemaakt van eiwitten, amandelen en (poeder)suiker. De koekjes mogen niet kruimelen: een perfecte macaron is zo krokant en toch compact als een brownie en verkruimelt nooit.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Bij een heteluchtoven wordt de boven- en onderwarmte door een ventilator in de achterwand gelijkmatig verdeeld door de ovenruimte. Bij 3D hetelucht zit er zelfs een extra ringelement rondom de ventilator, zodat er ook in 2 lagen tegelijkertijd kan worden gebakken, omdat er warmte tussen de lagen wordt geblazen.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Italië In Europa verschijnt de macaron voor het eerst rond 1500 in Italië onder de naam maccharone. Catherine de Medici van de bekende bankiersfamilie uit Florence is degene die het koekje introduceert in Frankrijk wanneer ze in 1533 trouwt in met koning Henry II van Frankrijk.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
Hou je van macarons, dan kun je hier los gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.