Opsluitbanden zorgen er namelijk voor dat tegels of stenen strak tegen elkaar aan blijven liggen. Opsluitbanden zorgen er voor dat er geen kieren ontstaan én ook de kans op verzakkingen minimaal is. Opsluitbanden begrenzen eigenlijk uw bestrating.
Hoe diep moet een opsluitband de grond in? Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating. Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
Voor terrassen en looppaden zijn opsluitbanden van het formaat 5x15x100cm al voldoende. Voor de oprit met verkeersbelasting wordt geadviseerd minimaal opsluitbanden in de maat 6x20x100cm, maar nog liever opsluitbanden van 8x20x100cm of zelfs 10x20x100cm te gebruiken.
Opsluitbanden staan ook wel bekend als betonbanden en vormen een begrenzing voor uw bestrating. Door deze begrenzing wordt de bestrating opgesloten, waardoor deze geen kant meer op kan. De strakke begrenzing zorgt er ook voor dat het onderliggende zand niet kan verschuiven of wegspoelen door neerslag.
Kantopsluiting zorgt voor een stabiliteit in uw terras. Het vormt de overgang tussen de ondergrond van uw terras en de aarde van de tuin, juist op deze plek verzakken de tegels. Waardoor een goede kantopsluiting noodzakelijk is voor uw terras, grindpaadjes of kunstgrasveld.
Kantopsluiting is een tuinproduct dat wordt gebruikt om verschillende gebieden in de tuin af te grenzen. Zo kan je denken aan betonnen afsluitingen, kunstof kantopsluitingen, metalen kantopsluiting en houten kantopsluiting. Metalen kantopsluiting wordt steeds populairder in de tuin.
Opsluitbanden worden iets dieper, circa 1 centimeter, dan de bestrating zelf gelegd. Op deze wijze zorgt de kantopsluiting ervoor dat de sierbestrating goed wordt tegengehouden en is tegelijkertijd niet of nauwelijks zichtbaar.
De maat is belangrijk, bij lichte belasting kiest u opsluitbanden van 5 of 6 cm dik. Bij zware belasting kiest u opsluitbanden van minstens 8 cm dikte. En uiteraard is het belangrijk dat u uw opsluitbanden zorgvuldig plaatst.
Ophoogzand. Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen. Het is ongezeefd zand en staat ook wel bekend als vulzand.
Het kan voorkomen dat uw sierbestrating verzakt. De meestvoorkomende oorzaken hiervoor zijn een verkeerde en instabiele ondergrond, onvoldoende drainage, weggespoeld zand door regenwater of een te zware belasting.
Voor uw terras of pad zijn de formaten 5x15x100cm of 6x15x100cm al dik genoeg. U kunt met deze formaten het terras of pad goed 'opsluiten'. Voor een oprit zijn deze formaten niet aan te raden. Daarom wordt er geadviseerd om opsluitbanden te gebruiken van minimaal 6x20x100cm dik.
Opsluitbanden zijn er in verschillende kleuren en maten. Allereerst kunt u bij Excluton kiezen tussen grijze, rode of antraciet opsluitbanden. De gewenste kleur bepaalt u op basis van omliggende elementen. Vaak wordt er gekozen voor een hoog contrast tussen de banden en omliggende stenen, bloemen of grasveldjes.
Leg eerst de hele tegels of klinkers. Vul op het laatst pas de ontbrekende stukken op. Controleer tijdens het bestraten regelmatig of de stenen nog waterpas liggen. Tenslotte, zorg dat de stenen op deze plaats blijven liggen en veeg een aantal keer met de bezem los zand over de nieuwe bestrating.
Voor het aanleggen van een verhoogd terras kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden: * Je gebruikt een keermuur waarbij je de ruimte daartussen volstort met zand, beton of steengruis. * Je overbrugt het niveauverschil met van een houten frame (verticale balken met dwarsligger) met de houten vloer erbovenop.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Het proces begint met graven; de grond waar het terras moet komen moet zo'n 15 tot 20 cm diep worden uitgegraven. Vergeet ook het afschot (een bewust aangebrachte lichte helling waardoor het regenwater kan weglopen) niet. Het terras moet altijd aflopen naar de tuin toe. Hierbij geldt de regel “1 cm afschot per meter”.
Graaf voor het plaatsen van palissaden een geul met een diepte van 1/3 van de hoogte van de palissade plus 20 cm. Vul bij houten palissaden de geul met een laag grind van 20 cm. Dit is belangrijk om het ophopen van water te voorkomen.
Een borderrand zorgt voor een mooie splitsing in de tuin voor bijvoorbeeld grind of de plantenborder en het gazon. Met een borderrand zorgt u op een flexibele wijze voor een natuurlijke grens in de tuin.
Maairanden: Met een maairand zorg je voor een harde afscheiding tussen de straat en het gazon of bijvoorbeeld de border. Maairanden zijn zeer onderhoudsvriendelijk en de lijnen in het tuinontwerp komen beter naar voren.
De kantopsluitingen zijn verkrijgbaar in een lengte van 230 cm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, zoals 15, 20, 29 of 39 cm hoog. Je kunt kiezen voor pakketten van 10 en 25 stuks, waardoor de totale lengte uit komt op 23 of 57,5 meter.
Betonverf is een goedkope én goede oplossing om je terras weer als nieuw te laten lijken. Bovendien kun je je terras in de trendy kleur(en) schilderen die jij het mooist vindt. Betonverf is namelijk in meer dan 20.000 verschillende kleuren te mengen!
De tegelsnijder gebruiken
Als het wieltje van de tegel is, kun je de tegel breken met het breekvoetje. Dit doe je door de hendel naar beneden te duwen. Ook kun je een schroevendraaier of potlood onder de snijlijn leggen. Zo kun je de tegel breken door de hendel van de tegelsnijder aan weerszijden naar beneden te duwen.
Betonbanden 6 x 15 x 100 cm. Betonbanden 6 x 20 x 100 cm. Betonbanden 6 x 30 x 100 cm. Betonbanden 8 x 20 x 100 cm.