Een ongebroken bit ligt heel stabiel in de mond van het paard en geeft een gelijkmatige druk over de hele mond. Een ongebroken bit geeft ook minder druk op tongranden.
Als het scharnierpunt van het enkelgebroken bit prikt in het gehemelte van jouw paard kun je er voor kiezen om een dubbelgebroken bit te gebruiken. Omdat deze twee scharnierpunten heeft in plaats van een zal deze niet in het gehemelte prikken.
Een dubbel gebroken bit ligt rustiger in de mond dan een enkel gebroken bit, omdat het zich beter aan de tong kan aanpassen. De aanpasbaarheid verdeelt de druk over de breedte van de tong.
Meten van het bit
Hoe kom je erachter welke maat het beste is voor jouw paard? Je kunt hiervoor het beste een passend bit nemen die je al hebt en dat bit opmeten tussen de ringen. Je kunt zien dat een bit goed past als het bit aan beide zijden van de mond ongeveer 0,5 cm tot 1 cm uitsteekt.
De werking van een Baucher bit
Een Baucher bit heeft vaste bitringen. Hierdoor ligt het bit stil en stabiel in de mond van je paard. Door de precieze inwerking van een Baucher bit kunnen hulpen effectief worden gegeven en ontstaat een zacht contact tussen ruiter en paard. Een Baucher bit een lichte hefboomwerking.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.
Soms kan het zijn dat paarden even moeten wennen met kauwen. Trek bij twijfels gerust aan de bel om te overleggen. Normaal gesproken kunnen de paarden de dag na de gebitsbehandeling alweer gereden worden. Mochten er wolfskiezen getrokken zijn, mag er ongeveer 5-7 dagen geen bit in.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
Paarden die vaak onrustig zijn in de aanleuning kunnen baat hebben bij het gebruik van een ongebroken trens. Met het mondstuk van de ongebroken trens kan de ruiter wel sterker inwerken met de hand, waar wel rekening mee gehouden moet worden.
"Wat voor bitten gebruik je bij paarden die zich snel sterk maken?" Ongebroken of locker bitten zijn echt dé bitten voor sterke paarden. Locker bitten werken als volgt: is je paard gewoon rustig en fijn, werkt het bit als een normaal enkel of dubbelgebroken bit.
Een D-trens en bustrens hebben door de vaste ringen een duidelijkere inwerking in de paardenmond. Deze bitten zijn uitermate geschikt voor paarden met een onrustig hoofd.
Er zijn ook verschillende diktes in bitten. De dikte wordt gemeten vanaf 1 cm vanaf de ringen. Er wordt vaak gezegd dat een dik bit het vriendelijkst is, maar dat is lang niet altijd zo! Bij een paard met een klein en fijn mondje is zo'n dik bit juist heel onaangenaam, er is helemaal geen ruimte voor een dik bit.
Bitten met vaste ringen liggen stiller in de mond. Heeft je paard gevoelige mondhoeken? Ook dan zijn vaste ringen ideaal. En doordat het bit tegen de wang ligt, worden teugelhulpen zijwaarts ondersteunt.
De oplossing
Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.
Om zeker te weten dat je de juiste maat bit kiest, kun je een bitmeterkaart gebruiken. De bitmeterkaart geeft precies aan welke maat geschikt is voor jouw paard. Wanneer je deze niet tot je beschikking hebt kun je natuurlijk ook een oud bit opmeten.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Afleiding is een van de beste manieren om angst en pijn te voorkomen. Vraag bijvoorbeeld of de tandarts muziek opzet, of dat de tandarts of tandartsassistent blijft praten tijdens de behandeling. Bij angstig gevoel van tevoren kunnen ademhalingsoefeningen goed helpen.
De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces. Ook kan kiespijn na het vullen van een gaatje ontstaan.
Probeer ontspannende oefeningen te doen voor u de tandarts bezoekt. Neem een vriend of familielid mee naar de tandarts om u gerust te stellen. Luister in de wachtkamer of tijdens de behandeling zelf muziek op uw koptelefoon om rustig te blijven. Muziek werkt vaak afleidend.
Het is verstandig om in beginsel uit te gaan van een 'simpel menbit'. Vaak wordt gekozen voor een Liverpoolstang in een licht gebogen uitvoering of met een lichte tongvrijheid. Ook het zogenaamde 'bokkenbitje' is er eentje waar veel (beginnende) menners prima mee uit de voeten kunnen.
Flexibel bit met appelsmaak gemaakt van zacht natuurrubber. Dit bit heeft door het flexibele rubber een zeer zachte inwerking. Hierdoor is het o.a. geschikt om als eerste bit te gebruiken voor de gewenning van een bit in de mond.
Een bit bestaat uit een 0 of een 1 / Een byte bestaat uit acht keer 0 of 1. Een bit wordt weergegeven met een kleine b / een byte wordt weergegeven met een hoofdletter B. Een bit kan maar 2 waardes hebben / Een byte kan maar liefst 256 mogelijke combinaties hebben.