Je plaatst de samenvatting na je titelpagina of voorwoord en vóór je inhoudsopgave.
Om een goede samenvatting te kunnen schrijven is het belangrijk om te weten wat hoofd- en bijzaken zijn. In een goede samenvatting staan namelijk alleen maar hoofdzaken. De belangrijkste informatie in een tekst die wordt gegeven over het onderwerp noemen we hoofdzaken. Minder belangrijke informatie noemen we bijzaken.
Zorg voor een mooie opmaak
Gebruik stijlen van Word om de hoofdstuk titels en subparagrafen van je samenvatting mee vorm te geven. Gebruik kleuren om je samenvatting aantrekkelijk te maken.
Hou het zo kort mogelijk: een samenvatting van een half A4'tje voor een kort rapport, één of twee A4'tjes voor een langere tekst.
Je samenvatting is in wezen een uitleg van de titel van je scriptie of rapport. Schrijf je samenvatting hoofdzakelijk in de tegenwoordige tijd (ik loop) of de voltooid tegenwoordige tijd (ik heb gelopen). Werk de vier onderdelen van je samenvatting uit in vier losse alinea's.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
Samenvatting
In de samenvatting vertel je in het kort waar het verslag over gaat. Daar staan alleen maar feiten en beweringen in, die ook in het verslag te vinden zijn. In principe past het hele verhaal op één A4-tje en het moet los van je verslag te lezen zijn.
Een abstract is een korte, objectieve samenvatting van de inhoud van een publicatie. Het bestaat uit een aantal vaste onderdelen, namelijk een inleiding, een beschrijving van de onderzoeksvraag, de methodologie, de resultaten en de conclusie.
In het slot kom je terug op de in de inleiding gestelde vraag of gegeven probleemstelling. Je kan een korte samenvatting geven, je conclusie geven, een afweging maken, een oproep of aanbeveling doen of je verwachtingen uitspreken. Kies de afronding die bij je tekst past.
Houd je eerste zin kort
Maar vaak schieten mensen zo in de stress van hun inleiding dat ze met lange, geknutselde zinnen op de proppen komen. Het probleem is dan dat je de lezers te hard laat werken. Dat willen lezers niet, vooral niet in het begin. Begin je inleiding dus met een of twee korte zinnetjes.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
De samenvatting heeft als doel de lezer in korte tijd in staat te stellen om te bepalen of en waarom een artikel, hoofdstuk of boek de moeite waard is om te lezen. Een academische samenvatting is niet hetzelfde als een abstract.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk. De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
Wat voor samenvatting je schrijft, hangt af van het doel van je samenvatting. Er zijn drie soorten samenvattingen: de 'gewone' samenvatting, de managementsamenvatting en het abstract.
Begin meteen met het introduceren van je verhaalidee. Vaak is het verhaalidee het antwoord dat je zou geven op de vraag: 'waar gaat je verhaal over? ' Het idee is de reden dat de lezer jouw boek koopt: de tekst op de flaptekst prak hem of haar aan.
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
Je probleemstelling beschrijft het probleem dat onderzocht wordt. De doelstelling geeft aan waar het onderzoek inzicht gaat verkrijgen. De hoofdvraag (of centrale onderzoeksvraag) is de vraag met betrekking tot het probleem waarop je scriptie een antwoord geeft.
Lees eerst een heel hoofdstuk, of een hele paragraaf met het doel om het te leren. Doe dat bewust. Neem er de tijd voor. Wanneer je gelezen hebt leg je de tekst weg en schrijf je in je eigen woorden met pen op papier wat de belangrijke elementen uit het stuk zijn.
Samenvatten is allereerst een teken van begrip. Je laat de ander merken dat je goed geluisterd hebt. Een samenvatting brengt impliciet over dat je onthouden hebt wat de ander verteld heeft, en wilt begrijpen hoe dit alles bij elkaar past. Samenvatten is ook een manier om het gesprek te sturen.
samenvatting (zn) : aperçu, excerpt, extract, hoofdlijn, overzicht, regest, resumptie, resumé, schets, synopsis, uittreksel.