Doe de oesters nooit in een volledig afgesloten doosje of opbergbak in de koelkast. De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen.
Na aankoop bewaar je ze in het mandje waarin ze geleverd zijn, in de koelkast bij 3-5°C. Bewaar ze thuis nooit in water, maar maak je geen zorgen, ze kunnen geruime tijd buiten het water in leven blijven.
Ze kunnen lang buiten het water in leven blijven, gemiddeld 9 dagen. Leg iets zwaars op de geopende verpakking, zodat er druk op de schelpen blijft bestaan.
Wanneer je oesters openmaakt is de kans groot dat er vuil bijkomt, eet ze daarom meteen na het openen van de schelp op.
Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie.
In oesters zit zink, zink bevordert de aanmaak van testosteron en testosteron bevordert bij vrouwen én mannen de zin in seks. Daarnaast zijn er ooit wat aminozuren gevonden in de schelp, die ook als gevolg zouden kunnen hebben dat…
Wanneer je er wel voor kiest om een oester rauw te eten, is het lekker om de oester na het openen te bestrooien met een beetje peper en eventueel wat citroensap te gebruiken. Zo komt de smaak van de rauwe oester het beste tot zijn recht.
Oesters zijn goed voor je haar, spieren, botten, huid, je immuunsysteem en ze geven je energie. Je kunt dus zeker stellen dat het eten van oesters goed is voor je hele lichaam! En dit alles zit dus allemaal in de oester, een Zilt en Zalig natuurproduct.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Oesters zijn heel gezond en super goed voor de lijn. Ze bevatten namelijk bijna geen vet, heel weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen. Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.
Bij twijfel sla je de oester over.
Een oester die bedorven is gaat veel makkelijker open dan een verse (levende) oester. Dit heeft te maken dat de sluitspier van de oester niet meer werkt. Een verse oester moet ziltig ruiken, net zoals zeewier.
Oesters bewaren
Hou ze – tot je ze gaat eten – zo vers mogelijk door ze altijd in de koelkast te leggen (nooit op kamertemperatuur en nooit in de vriezer). In gesloten vorm kunnen oesters tot negen dagen of tot de THT datum in de koelkast bewaard worden.
In veel opzichten is de oester een opmerkelijk schepsel. Ze kan niet lopen of zwemmen, ze is hermafrodiete en ze is – in tegenstelling tot andere schelpdieren – asymmetrisch gebouwd.
Coffin Bay King oester
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen.Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten. Bij de vangst van sommige schaal- en schelpdieren houden de vissers rekening met overbevissing.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Nee, om de smaken van de oester vrij te laten komen zul je moeten kauwen, doorslikken is zonde! Wij raden je aan om de oester puur te proeven, geen dressings, peper of citroen. Alleen dan proef je of de oester lavendel, komkommer, zilt, fris, zoet, romig, ziltig, kruidig of bv.
Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief. Hierom is er nog een ander soort oester op de markt gekomen, namelijk de creuse. Deze oester groeit veel sneller en heeft een iets bollere vorm, meer richting een mossel.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Mensen die vaak rauwe mosselen of oesters eten, lopen grote kans een voedselvergiftiging op te lopen. Veel schelpdieren zijn besmet met de ziekteverwekkende bacterie campylobacter.... De kans op besmetting bedraagt bij rauwe oesters 2 tot 10 procent, bij rauwe mosselen ligt dat op 5 tot 20 procent.
Er zijn verschillende manieren om een oester te eten. Je kunt de oester losmaken met je vork en vervolgens uit de schelp halen of rechtstreeks uit de schelp slurpen. Als je de smaak ten volle wilt ervaren, slik de oester dan niet meteen door.
Kan een oester pijn voelen? "Er is nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat organisatie Seafish weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen.''
Maar wist je dat je volgens de oester-etiquette MOET bijten op de oester? Juist door een paar keer te kauwen op de oester komt er na de zoute, ziltige smaak een heerlijke, zoete smaak vrij uit de oester.
De Zeeuwse creuse
De Oosterschelde zorgt ervoor dat hij naar zee smaakt, maar ook dat hij de ene keer vol en romig en de andere keer minder vol smaakt, afhankelijk van de ruigheid van het water. Verder kun je iets licht fruitigs proeven. De Zeeuwse creuse kun je zowel rauw als warm eten.