Een 'blauwe' was de bijnaam voor iemand van Nederlands-Indische afkomst. De rijsttafel-traditie is door de andere krijgsmachtonderdelen overgenomen. En niet alleen op de woensdag, ook op andere (speciale) dagen serveert men de blauwe hap.
De 'blauwe jongens', die na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië naar Nederland kwamen. Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
Met 'blauw' werd dus Indisch-Nederlands bedoeld! Iemand werd door de volbloed Hollanders of totoks (ook volbloed Nederlanders, maar geboren in Nederlands-Indië) 'een blauwe' genoemd als die persoon een Indonesische afkomst had.
Tientallen jaren werd het woord amper gehoord. Recentelijk zijn Indische jongeren die zich vol trots blauwen noemen, dus als geuzennaam gebruiken. Op internet, sociale media, (kook)cursussen en andere initiatieven zijn ze op zoek naar hun achtergronden en wat een Indische identiteit voor hen betekent.
Verschil indo's en Molukkers
Molukkers maken geen onderdeel uit van de Indische gemeenschap, want zij hebben een eigen gemeenschap. Indo's en Molukkers zijn dus niet hetzelfde, maar er zijn wel wat raakvlakken. De gewoontes zijn anders, maar hebben elkaar door de eeuwen heen ook beïnvloed.
Tolkendienst. Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
Veel Molukkers stammen af van de Alifuru, de inheemse bevolking uit de binnenlanden van de Molukken.
Sportvereniging Spakenburg is een Nederlandse amateurvoetbalvereniging uit het gelijknamige Spakenburg. De club is opgericht op 15 augustus 1931 en behoort tot de top van het Nederlandse amateurvoetbal. De club speelt vanaf seizoen 2018/19, na slechts één jaar derde divisie, weer in de Tweede divisie.
Bunschoten ontstond al rond 1200 als agrarische nederzetting. Waarschijnlijk in het tweede kwart van de 14e eeuw ontving Bunschoten stadsrechten. De naam Spakenburg voor het vissersdorp verschijnt pas in de vijftiende eeuw voor het eerst.
Dit heeft over de jaren voor een specifieke sfeer gezorgd tijdens de derby's aangezien vrijwel iedereen in het dorp wel supporter is van de club van de boeren en klerken (SV Spakenburg, ook bekend als "de blauwen") dan wel van de club van het volk en de vissers (IJsselmeervogels, "de rooien").
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
De term Nederlands onderdaan was ruimer dan de term Nederlander: inlanders (Indonesiërs) waren wel Nederlands onderdaan, maar geen Nederlandse staatsburger.
Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst. Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.
In 1984 werd de maximale omvang van de groep Indische Nederlanders (waar ook ter wereld woonachtig) bereikt (616 duizend, waarvan 309 duizend eerste generatie). Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders.
Waarschijnlijk omdat de huidskleur van Indische mensen (Indo's) wel wat overeenkomt vertoont met de kleur van een pinda. Indischen dus pindaatje noemen, betekent dus dat je een katjong (kaçong) een katjang (kaçang) noemt. Een Indische jongeling, een bediende vaak, werd in de Hollandse tijd vaak een katjong genoemd.
De meeste Indonesiërs in Nederland wonen in de Randstad, voornamelijk in Den Haag. De Indonesische cultuur heeft veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. De grootste gedeelte van de Indonesiërs is moslim, daarna christelijk en een klein gedeelte hindoe.
Het geloof speelt een rol van betekenis in Spakenburg
In Spakenburg overheerst een sterke, Christelijke geloofsovertuiging. Daar hoort het naleven van de bijbel bij, waarin is opgenomen dat de zevende dag van de week 'heilig' wordt verklaard.
De naam Spakenburg komt voor het eerst voor in de 15e eeuw. Eeuwenlang lag het aan de soms woelige Zuiderzee en het heeft vele overstromingen moeten doorstaan. Om die reden bouwde men aanvankelijk de huizen hoog tegen de dijk. Al vanaf de 15e eeuw is Spakenburg een Zuiderzeehaven.
Het Eemmeer is een randmeer aan de zuidkant van Flevoland dat ligt tussen de Stichtse Brug en de bocht bij Spakenburg.
VOETBAL - Ze hebben slechts zestien spelende leden en één elftal, maar de kleinste voetbalclub van Nederland werd dit seizoen wel kampioen.
De oudste club ter wereld: Sheffield F.C.
De club werd opgericht op 24 oktober 1857! Tegenwoordig spelen ze hun thuiswedstrijden op de Tuffnells Home of Football Ground in Dronfield, een dorp net buiten Sheffield.
Net als voorgaande jaren is Ajax veruit de grootste Nederlandse voetbalclub op social media. De Amsterdammers hebben in totaal ruim 16,7 miljoen volgers. De huidige kampioen is vooral op Instagram en TikTok heel groot. Had Ajax vorig jaar nog 1,6 miljoen volgers op TikTok; dit jaar is dat gegroeid tot 4,5 miljoen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet Japan de Molukken. Wanneer Japan zich overgeeft, willen zowel Nederland als Indonesië de macht over de Molukken, waardoor er weer een oorlog volgt. In deze strijd vechten Molukkers voor Nederland in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
In totaal hebben de top tien gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners allemaal een Molukse wijk (gehad). noot1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg.
De Molukken, ook wel bekend als de duizend eilanden, is al eeuwen beroemd vanwege de export van specerijen. Op de Molukse eilanden vindt u parelwitte stranden, een rijke flora en fauna en een bijzonder koloniaal verleden.