Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft. De gelatine die in het bot zit maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee in veler ogen lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord 'sneirts', wat 'in één teug' betekent.
Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de soep goed bindt en de juiste dikte krijgt. Snert is zo dik dat het meer op pap lijkt dan op soep. De geschiedenis van snert gaat way back.
Het eerste Nederlandse recept voor erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw. Door de jaren heen is het recept van deze traditionele soep niet veel veranderd. De basis van elke erwtensoep is een vleesbouillon waarin groene gedroogde spliterwten gaar gekookt worden.
Het recept van erwtensoep is bedacht door Urgh. Dat was in het jaar dat Urgh de erwtensoep bedacht. Toegevoegd na 2 minuten: (ik denk dat erwtensoep in zijn basisvorm al heel lang bestaat, soepen werden in de prehistorie al gemaakt...)
afgeleid van → snorren, met als oorspr. betekenis 'sissen of pruttelen in de pan'. Nnd. snirt 'erwtensoep, dunne soep, iets van weinig belang'; nfri.
Antwoorden (1) Winderigheid of flatulentie wordt veroorzaakt door ingeslikte lucht en koolzuur, en een mengsel van gassen dat door bacteriën en gisten in de darmen wordt gemaakt. Endogene gassen worden geproduceerd als bijproduct bij het verteren van bepaald soorten voedsel bvb erwtensoep.
Het woord snert staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Pannenkoeken. Erwtensoep met pannenkoeken: deze combinatie doet je wellicht niet meteen het water in de mond lopen. Toch is het een vrij bekende combinatie, vanwege de zoete smaak van pannenkoeken die afsteekt tegen de zoute soep.
Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden. Ook hebben ze een lage glycemische index.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
De meest bekende toevoeging is waarschijnlijk wel roggebrood met spek. Beleg daar sneetjes roggebrood voor met katenspek, ontbijtspek of een andere soort spek naar smaak.
Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Erwtensoep. Een andere naam voor erwtensoep is snert. Het is niet een echt typisch Nederlands gerecht maar wel razend populair in ons land. Zoals de naam al zegt wordt de soep gemaakt van erwten (spliterwten) en hij wordt meestal 's winters gegeten.
Platte ribben of krabbetjes worden traditioneel gebruikt voor erwtensoep (snert) of stamppotten. Het vlees komt uit het deel van de ribben dat tegen het borstbeen aanligt. Het bestaat uit zachte platte ribbetjes waar wat mals vlees aan zit.
In het laatste deel van de darm worden deze vezels afgebroken en gefermenteerd door bacteriën.De stoffen die daarbij vrijkomen houden de massa in de darm soepel en bevorderen zo de stoelgang. Veel van die stoffen zijn in gasvorm. Die gassen ontsnappen ook, vandaar dat je na peulvruchten eten vaker windjes laat.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Ook kan aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groenten die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij.
Serveer sneetjes roggebrood belegd met katenspek of Zeeuws spek bij de erwtensoep.
Ik probeer mijn bananen meestal zo glad mogelijk te prakken, zodat er geen grote stukken overal in zitten als ik ze in de pan schep. Ik gebruik ook een heel laag vuur en laat de onderkant langzaam bruin worden voordat ik ze omdraai. In mijn ervaring zijn het in ieder geval het gebruik van normale hitte en te vroeg omdraaien die ervoor zorgen dat de mijne uit elkaar vallen.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven.
In klassieke erwtensoep erwtensoep kan rookworst natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ook gaan voor een magere of vegetarische variant. Vaak wordt erwtensoep, of snert, ook gemaakt met extra varkensvlees zoals spek, schouderkarbonade of hamlappen.
: een soep of stoofpot van zeevruchten (zoals mosselen of vis), meestal gemaakt met melk of tomaten, gezouten varkensvlees, uien en andere groenten (zoals aardappelen)