Het woord wordt ook wel gebruikt als scheldwoord. Iemand die niet goed presteert (in werk of anderszins) wordt soms voor pannenkoek uitgemaakt.
Een nietszeggend, inwisselbaar stuk deeg. 'Een zacht scheldwoord dat hard aankomt', zoals de woordenlijst van plat Amsterdams Mokums.nl schrijft.
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!
Wat is juist: pannekoek of pannenkoek? Volgens de officiële spelling is alleen pannenkoek juist. Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht.
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
De Amerikaanse pancake is een variant van de pannenkoek die wij hier in Nederland kennen.
De eerste geschreven bronnen die pannenkoeken vermelden, komen uit het oude Griekenland, waar dichters als Cratinus en Magnes in de 5e eeuw v.Chr. gewag maken van het platte baksel. 'Toen kwamen er dampende hete koeken, rechtstreeks uit het vuur, en hij sneed ze uit en gaf elke man zijn deel.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd.
de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog? het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten?
Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Kies je voor een hartige pannenkoek, met bijvoorbeeld spek en kaas, dan is het belangrijk om voor een volle, elegante, boterige witte wijn te gaan. Schenk bijvoorbeeld een frisse chardonnay. Ook rode wijn past bij een hartige pannenkoek.
American pancakes vs. de Hollandse pannenkoek
In de ingrediënten zie je niet heel veel verschillen. Maar dat kleine beetje bakpoeder, dat doet het 'em. Door het bakpoeder gaat het beslag rijzen en krijg je dus van die lekkere, fluffy American pancakes. Dat is het enige verschil.
Daar vind je een informatiebord over de route waarop meteen duidelijk wordt wat palul betekent. Het woord blijkt een waaier aan betekenissen te hebben. Een palul is iemand die niet deugt, een nietsnut, een waardeloze vent. In de 19de eeuw had men het soms over een zatte palul wanneer men doelde op een dronkaard.
De 16e editie van Nationale Pannenkoekdag was een groot succes! De ouderen hebben weer gesmuld van heerlijke pannenkoeken én van de vele hartverwarmende acties. Op vrijdag 8 maart 2024 is de volgende Nationale Pannenkoekdag. Doet jouw school ook (weer) mee?
Koude pannenkoeken
Driekwart (74%) eet zijn pannenkoek namelijk het liefst als avondeten. Slechts een heel klein deel (9%) van de ondervraagden maak je vooral blij met pannenkoeken als ontbijt.
Je kunt appelpartjes en kaneel in het beslag meebakken, of de pannenkoeken serveren met plakjes banaan en kokossnippers, met blauwe bessen, aardbeien of frambozen. Lekker met een schepje volle Griekse yoghurt of ongezoete geslagen room. Je kunt de pannenkoekenmaaltijd beginnen met een kop goed gevulde soep.
Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond. Een hele dunne pannenkoek wordt ook wel een flensje genoemd en 'drie-in-de-pan' zijn kleine, dikke pannenkoekjes met rozijnen. Buiten Nederland zijn pannenkoeken ook erg populair, al hebben ze dan wel vaak een andere vorm.
Gezondheidsvoordelen pannenkoeken
Ze bevatten veel koolhydraten waardoor ze je genoeg energie geven om te sporten. Door de melk bevatten ze ook veel calcium dat helpt bij het behoud van sterkte botten en tanden. Daarnaast beschermt het je zenuwstelsel en laat het je bloeddruk dalen.
MOSKOU (ANP) - Een 33-jarige Rus uit Lakhta, een dorpje nabij Sint-Petersburg, heeft het afgelopen weekeinde een nieuw wereldrecord gevestigd. Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de man 73 pannenkoeken in 60 minuten heeft gegeten.
Er zit 4,8 gram vet in 1 stuk (70 gram) pannenkoek kant-en-klaar, waarvan 1 gram verzadigd vet.
Vroeger bestond de voorraadkast en koelkast vooral uit boter, melk, eieren, meel en suiker. En je raadt het misschien al, hier kun je perfect pannenkoeken van maken. Deze werden dan ook rijkelijk gegeten voordat de strenge vastenperiode er aan komt. Daarmee is Pancake day geboren.
Ook in Duitsland houden ze wel van een pannenkoek op z'n tijd en deze Duitse pannenkoeken staan dan ook geregeld op het menu. Ze worden ook wel Dutch baby's genoemd, wat komt van het woord Deutsch. De Duitse pannenkoek of Dutch baby is een combinatie van een pannenkoek en een soufflé.
Een portie pannenkoek komt overeen met 50 gram.
Pannenkoeken zijn platte, ronde, gebakken 'koeken' op basis van bloem, melk en ei. Deze worden meestal gegeten met stroop, poedersuiker, chocopasta of iets hartigs zoals spek of kaas. Er zijn vele variaties op de pannenkoek.