Iedere persoon die al erkend is door het VAPH als persoon met een handicap of bij wie een vermoeden van handicap bestaat, kan een beroep doen op een dienst ondersteuningsplan (DOP). Voorwaarde is wel dat hij op dat ogenblik (nog) geen ondersteuning krijgt van een door het VAPH erkende en gesubsidieerde zorgaanbieder.
Personen met een handicap kunnen voor ondersteuning een beroep doen op het VAPH.
U moet erkend worden door het VAPH als persoon met een handicap. U moet jonger zijn dan 65 jaar op het moment dat u de eerste keer ondersteuning vraagt aan het VAPH. U moet in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen.
Het VAPH bestaat uit drie afdelingen en een aantal horizontale teams. Afdeling Toeleiding en Hulpmiddelen en afdeling Dienstverlening Budgethouders richten zich tot de persoon met een handicap. De afdeling Vergunnen en Financieren richt zich naar organisaties en zorgaanbieders.
Wilt u een aanvraag doen bij het VAPH of wilt u kosten indienen? Dat kan online via het e-loket mijnvaph.be. U ontdekt de voordelen van het online dossier in het animatiefilmpje over Mijn VAPH. Bekijk het filmpje over Mijn VAPH en ontdek het animatiefilmpje in Vlaamse Gebarentaal.
1 punt komt overeen met 899,68 euro. De zorggebonden punten worden jaarlijks aan de index aangepast. Het toegekende geld gebruik je om je ondersteuning en assistentie te organiseren.
Je kan enkel een PAB aanvragen voor minderjarigen met een (vermoeden van) handicap. Meerderjarigen vragen een PVB of persoonsvolgend budget aan.
Belangrijke grondbeginselen van het verdrag zijn autonomie (zelfstandigheid), gelijkheid en participatie. Het verdrag bepaalt onder andere dat mensen met een beperking het recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken of aan het werk te zijn.
Op het formulier Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen vermeldt u de ondersteuning die u aan het VAPH vraagt. U ondertekent het formulier en stuurt het per post naar het kantoor van het VAPH in uw provincie. U kunt het formulier ook indienen via het e-loket mijnvaph.be.
Het is bestemd om kosten voor zorg en ondersteuning mee te vergoeden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om begeleiding en ondersteuning bij het wonen, bij dagbesteding of bij praktische hulp in de thuissituatie. Het gaat om de kosten voor de opvoeders, begeleiders of individuele begeleiders.
Als er sprake is van de stoornis ADHD, moet de impact op het participeren in het maatschappelijk leven aangetoond worden volgens de basisdefinitie van een handicap (langdurige en belangrijke beperking van de kansen tot sociale integratie). Die impact kan zeer wisselend zijn.
U moet minstens 7 punten behalen om tot categorie 1 te behoren, dat is één van de voorwaarden om een integratietegemoetkoming te ontvangen. Wat is het bedrag van de integratietegemoetkoming?
Het VAPH omschrijft een handicap als: elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.
Wettelijke behandelingstermijnen. De wettelijke behandelingstermijn voor beslissingen over tegemoetkomingen is zes maanden. In die periode zullen we je vragen naar bijkomende informatie om je dossier aan te vullen. We proberen de wettelijke behandelingstermijn te respecteren.
De gemeente kan de hulpmiddelen en voorzieningen voor u inkopen of u kunt ze zelf inkopen met een pgb.Hulpmiddelen voor studie of werk vergoedt het UWV of uw werkgever. Hebt u een indicatie voor de Wlz dan vraagt u de hulpmiddelen aan bij het zorgkantoor.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Scootmobiel, rolstoel en aanpassingen aan auto of fiets
Naast hulpmiddelen in huis, kun je via de Wmo ook hulpmiddelen vergoed krijgen die de mobiliteit in en om de woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, rolstoel of een aangepaste fiets. Of je deze hulpmiddelen vergoed krijgt, bepaalt de gemeente.
'Stoornissen' betreffen afwijkingen op orgaanniveau, 'beperkingen' worden door een persoon ondervonden bij het uitvoeren van activiteiten, en 'handicaps' hebben betrekking op de sociale nadelen die een persoon ondervindt als gevolg van gezondheidsproblemen.
Lichte verstandelijke beperking: IQ 50/55-70. Matige verstandelijke beperking: IQ 35/40-50/55. Ernstige verstandelijke beperking: IQ 20/25-35/40. Diepe verstandelijke beperking: IQ lager dan 20/25.
Het meest gerapporteerd worden beperkingen in bewegen, gevolgd door beperkingen in horen en zien.
een zorgbudget voor mensen met een handicap (Basisondersteuningsbudget BOB) ontvangen als u een erkende handicap hebt en een vastgestelde ondersteuning nodig hebt. Deze eerste trap stelt u en uw omgeving in staat om zorg en ondersteuning laagdrempelig te organiseren.
Een persoonlijke assistent gaat langs bij gezinnen thuis die hulp nodig hebben bij de opvoeding en verzorging van een kind met een handicap. De taken zijn afhankelijk van de vraag. De assistenten poetsen, koken, wassen en kleden de persoon aan, doen de administratie, gaan wandelen of brengen hem of haar naar school.