De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren, vallen buiten de wettelijke gemeenschap van goederen. Deze hoeft u bij een scheiding niet met uw partner te delen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gekregen.
Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.
Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van u en uw partner samen. Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen bezittingen en schulden hier buiten. Bijvoorbeeld bij een erfenis als de erflater dat zo heeft bepaald.
Als je niet vooraf naar de notaris gaat, trouwen jullie in beperkte gemeenschap van goederen. Dit zijn in het kort de gevolgen: Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou. Gezamenlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven gezamenlijk.
Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen. Een voorbeeld. Lieke en Tim zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig krijgt de langstlevende partner automatisch de erfenis, zelfs als er bijzondere huwelijkse voorwaarden zijn, met koude uitsluiting, zoals dat heet. Kinderen erven een kindsdeel, maar ontvangen dat pas na het overlijden van de langstlevende.
Op maat gemaakte voorwaarden kosten tijd. De notaris bereidt dit samen met u voor. De kosten voor een akte beginnen gemiddeld rond de 700 euro (inclusief btw en 191 euro voor de inschrijving van de akte in het huwelijksgoederenregister). De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie.
Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen
De meeste mensen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen." Freek Schols, hoogleraar notarieel recht, bevestigt dat. Hij deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoeveel stellen eigenlijk kiezen voor huwelijkse voorwaarden.
Scheiden gemeenschap van goederen
Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden, moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken over de verdeling van de gemeenschap. Al jullie individuele bezittingen worden gemeenschappelijk bezit.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Deze trouwdata in 2022 zijn al volgeboekt
Februari, wat normaal geen drukke trouwmaand is, heeft 3 mooie data: 02-02-2022, 20-02-2022 en 22-02-2022. De trouwdatum 22-02-2022 is natuurlijk bij uitstek het mooiste getal. Deze dag valt helaas wel op een dinsdag.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Een nadeel aan huwelijkse voorwaarden is wel, dat de partner die geen vermogen heeft en ook geen inkomen verwerft, er tijdens het huwelijk ook niets bij zal krijgen. De partner zonder inkomen deelt officieel niet mee in de inkomsten van de ander.
Ben je vóór die tijd getrouwd, dan ben je automatisch in volledige gemeenschap van goederen getrouwd. Soms willen jullie de (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen omzetten naar een huwelijk met huwelijkse voorwaarden. Dat kan juridisch gezien altijd en op ieder moment tijdens het huwelijk.
Trouwen kan Gratis in elke gemeente
Gratis trouwen kan in elke gemeente. Zo'n 20 à 40 procent van alle huwelijken wordt gesloten in de gratis uurtjes. Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten twee tijdstippen per week aanbieden.
Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
De langstlevende partner erft vandaag automatisch het vruchtgebruik op de woning, wanneer je gehuwd bent. Zo ben je zeker dat je een plek hebt om te wonen. Bij wettelijk samenwonende stellen is dat net hetzelfde, al hangt het er natuurlijk ook van af wat er precies in het testament werd opgenomen.
Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.
Scheiding van goederen is naar eventuele schuldeisers (van de partner) toe de beste oplossing, terwijl het wettelijke stelsel beter is voor uw successieplanning. Door te kiezen voor scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap combineert u beide voordelen.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
Indien je een auto erft, ben jij de nieuwe eigenaar. Je kunt er dus mee doen wat je wilt… Althans, binnen de wettelijke kaders. Zo kun je de auto op jouw naam laten overschrijven óf op naam van iemand anders.