De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Slapen met een ventilator kan dus op zo'n manier gevaarlijk zijn dat u er klachten van kan krijgen. U kunt allergieën (allergie voor stof of pollen) of last van astma krijgen doordat deze door de lucht naar u toe vliegen door een ventilator. Ook kunt u bijvoorbeeld een droge huid of ogen krijgen.
“Wie vatbaar is voor allergieën, astma of hooikoorts, kan hier veel problemen door krijgen”, zegt hij. Daarnaast droogt een fan niet alleen de huid uit, maar ook de neus, de keel en de ogen – vooral bij mensen die met de mond open slapen. “De constante verspreiding van droge lucht kan uw sinussen beïnvloeden.
Klachten door ventilatie
Dat betekent dus dat als er in één van de ruimtes al een virus in de lucht hangt, het gemakkelijker wordt verspreid door het hele huis. Op deze manier kan men dus sneller verkouden worden. De luchtstroom die door ventilatie op gang komt, kan bovendien ook makkelijker stof en pollen verspreiden.
De meeste mensen zetten hun ventilator zo dicht mogelijk bij hun bed, zodat de lucht direct op hun lichaam blaast. Klinkt als een logische gedachte, maar wist je dat dat niet per se het meest effectief is? Als je in een warme slaapkamer slaapt, kun je je ventilator namelijk het best in de deuropening zetten.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
De apparaten staan op stand-by
Iedereen laat wel eens een apparaat op stand-by staan. Toch is het veel verstandiger om ze helemaal uit te zetten. Als een apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen namelijk nog steeds warm. En door ze helemaal uit te zetten, bespaart u ook nog eens energie.
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
Een ventilator mag dan wel lekker verkoelend zijn, erg gezond is het niet. Zo is het voor mensen die allergisch zijn voor pollen, stof of mensen met astma heel vervelend om een ventilator naast het bed te hebben, zo weet Sleep Advisor.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Om dat vermogen op te wekken verbruikt een ventilator volgens Milieu Centraal rond de 0,05 kWh.
Luchtkoeler (of Aircooler)
De temperatuur in de kamer gaat met maximaal 3 graden omlaag. Dat lijkt niet veel, maar door de combinatie van koele waterdamp en ventilatie biedt een luchtkoeler toch een prettige verkoeling. En dankzij de waterdamp koelt een luchtkoeler beter dan alleen een ventilator.
Een ventilator kan zorgen voor spierpijn en kramp
Volgens The Sleep Advisor komt dat omdat de geconcentreerde koude lucht spanning zet op je spieren, waardoor je kramp krijgt. 'Dit probleem komt voornamelijk voor bij mensen die de ventilator te dicht op hun gezicht of nek zetten.
Je kunt 'm namelijk het beste met de achterkant naar je toe zetten; zodat-ie naar de gang blaast, dus. Daarbij moet je je slaapkamerraam openzetten. Hierdoor blaast de ventilator warme lucht uit de kamer en wordt de frisse buitenlucht door het luchtdrukverschil via het open raam naar binnen gezogen.
Hoe werkt een ventilator
Een ventilator geeft geen koude lucht waardoor we verkoelen maar een ventilator versnelt de lucht alleen maar. Als je de ventilator dan op je lichaam richt komt die versnelde luchtstroom langs je huid en daardoor verdampt je zweet sneller waardoor je afkoelt.