Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Stap 4 | Vriezer ontdooien
Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips: Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.
Hierdoor wordt het vlees droger en minder mals. Dit hogere vochtverlies treedt ook op bij ontdooien van vlees in de magnetron en in warm water. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast.
Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Kun je kip ontdooien op het aanrecht? Mensen mogen kip nooit ontdooien op kamertemperatuur , op het aanrecht of op plekken zoals een veranda of kelder. De kamertemperatuur is ongeveer 68°F (20°C), wat ruim binnen de "gevarenzone" voor de opslag van gevogelte valt.
De zak moet ondergedompeld worden in koud kraanwater, waarbij het water elke 30 minuten ververst moet worden zodat het blijft ontdooien . Kleine verpakkingen vlees, gevogelte of zeevruchten — ongeveer een pond — kunnen in een uur of minder ontdooien. Een verpakking van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur nodig hebben.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Voedsel dat is ontdooid met de koudwatermethode of in de magnetron, moet direct na het ontdooien worden gekookt.
Het zal de tijd hebben om lekker langzaam en gelijkmatig te ontdooien. Het kortetermijnplan: Als je snel moet ontdooien – dat is niet echt mogelijk als je het goed wilt doen. Maar er is een manier om de ontdooitijd van 24 uur terug te brengen tot ongeveer zes uur.
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Wat je dan zeker niet moet doen is het vlees ontdooien buiten te koeling. De reden hiervoor is dat het ontdooide gedeelte aan de buitenzijde van het vlees veel te warm wordt wat zorg voor de groei van bacteriën. Kort gezegd ontdooi vlees nooit buiten de koeling!
Zo ontdooit u de vriezer zonder uw koelkast te verstoren: Verplaats koelkastartikelen naar het hoofdkoelvak.Gebruik koelelementen of bevroren waterflessen om koelkastartikelen koel te houden.Werk snel aan het vriesvak met behulp van de heetwatermethode .
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid. Herhaal deze stap indien nodig.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Door de producten zo lang mogelijk in de kou te laten liggen, voorkom je dat de bacteriën snel kunnen groeien. Afhankelijk van wat je wil ontdooien (een hele kip, een paar kipfilets of slechts een klein stukje) duurt het gemiddeld 8-24 uur. Hierbij geldt hoe kleiner de portie, hoe sneller het ontdooit.
Bewaar Tri Tip in de plastic zak waarin het geleverd werd. Dompel de zak met het vlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten – het bevroren vlees zal de temperatuur van het water verlagen, waardoor het ontdooiproces vertraagd wordt als het water niet ververst wordt. Ontdooit in ongeveer 1 tot 2 uur.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Ontdooi vlees nooit op kamertemperatuur of in heet water . Volgens de USDA komt vlees in de "gevarenzone" zodra het 40 graden Fahrenheit bereikt, waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en het onveilig maken om te eten. Dit kan gebeuren als het langer dan twee uur op kamertemperatuur heeft gelegen.
Voor je een kip klaarmaakt, laat ze eerst minstens een half uur op kamertemperatuur komen. Als je een kip ijskoud meteen in een hete oven dropt, krijg je taai vlees. Ook nadat je een kip hebt bereid (bijvoorbeeld als je ze uit de oven haalt) mag je ze eerst enkele minuten laten rusten zodat het vlees malser wordt.
Laat vlees daarom nooit ontdooien op kamertemperatuur.
Dat geldt zeker voor het gevoelige kippenvlees. Leg ze direct na het winkelen in de koelkast. Pas als je klaar bent om ermee aan de slag te gaan, haal je ze eruit. Bevroren kip laat je in twee dagen ontdooien in de koelkast.