In oktober 2015 adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de overheid om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden omdat dieren te veel stress en pijn lijden.
Verdoving is verplicht voor zoogdieren en vogels, maar niet voor de meeste vissen. Zonder verdoving, duurt hun doodstrijd minuten- tot urenlang. Ook schapen, geiten, runderen en kippen mogen in Nederland onverdoofd geslacht worden op basis van religieuze redenen.
Slachthuizen mogen alleen onbedwelmd slachten als ze daarvoor van ons toestemming hebben. Wij controleren of slachthuizen zich aan de regels houden. Tijdens het Offerfeest zijn extra controles.
Bij onverdoofd slachten wordt bij een levend dier bij volle bewustzijn de keel overgesneden. Een scherp mes snijdt hierbij de grote bloedvaten in de halsstreek door. Behalve de bloedvaten worden ook andere structuren doorgesneden zoals de huid, spieren, zenuwen en de luchtpijp, wat zeer pijnlijk is.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Een dier dat ritueel wordt geslacht, lijdt daardoor 1 tot meer dan 3 minuten pijn. Als de halsslagaders meteen goed worden doorgesneden heeft het dier nog zo'n 80 seconden gevoel. Als de slachter vaker moet snijden kan de pijn tot zeker drie minuten aanhouden.
De Koran verbiedt beslist het eten van varkensvlees, evenals het bloed en vlees van dode dieren en dat van dieren die zijn geofferd zonder naleving van de islamitische religie. Het is vereist om de naam van Allah uit te spreken over elk dier tijdens zijn rituele slachting.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
In Finland, Zweden, Denemarken, Slovenië en België (Vlaanderen en Wallonië) geldt een wettelijk verbod op onverdoofd slachten, inclusief voor rituele slachtingen.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran. Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval.
Het idee is om in één keer de halsslagader, luchtpijp en slokdarm door te snijden. Net als bij een reguliere slachting, drijft men de koe naar een apparaat dat haar vasthoudt. Dat apparaat staat met de voorkant naar Mekka gericht. Vervolgens draait het 90° of 180° rond de lengteas, zodat de koe op haar zij of rug ligt.
De prijs voor een huisslachting is voor het grootste deel afhankelijk van het geslacht gewicht, en of u extra's wilt als hamburgers maken (€ 2,10 per kilo), of verse worst maken (€1,60 per kilo). Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten.
Wetgeving omtrent ritueel slachten. De juridische status van ritueel slachten varieert naar land of regio. In bijvoorbeeld Nederland is onverdoofd (ook wel bedwelmd) ritueel slachten toegestaan, terwijl in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland ritueel slachten bij wet verboden is.
De hanen worden op een leeftijd van 13-15 weken geslacht. Deze slachtleeftijd heeft een reden. De haantjes gaan op een leeftijd van ongeveer 15-16 weken puberen en door de hormonale verandering wordt het vlees dan minder mals.
Het bedwelmen voor het slachten
Het dier moet direct dood zijn en mag niet lijden. De kop afhakken zorgt niet voor een directe dood zonder pijn. Hiervoor moet het dier eerst verdoofd zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een krachtige slag op de kop te geven.
Nederlandse varkensslachterijen gebruiken twee methodes om de dieren kort vóór het slachten buiten bewustzijn te brengen: de elektrische verdoving (een sterke stroomstoot) en de verdoving met het CO-2 gasverdovingsmiddel (anesthesie).
Paardenpaspoort. Na het overlijden van het paard dient het paardenpaspoort opgestuurd te worden naar de desbetreffende paspoort uitgevende instantie. Als het paard naar de slacht gaat, wordt dit door de slachterij gedaan. In de database van het stamboek zal worden aangeven dat het paard is overleden.
Varkens, vleesetende dieren met slagtanden (kat, hond), vogels met scherpe klauwen (roofvogels), landdieren zonder oren (kikkers en slangen) en ratten zijn door de Koran beschreven als haram.
Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Er is niet veel smaakverschil tussen dit en gewoon rundvlees
Wat halal vlees onderscheidt van andere vleessoorten, is de reeks wetten die erop van toepassing zijn en die door alle moslims gevolgd moeten worden, want halal komt tenslotte uit de Islamitische keuken.
Volgens Carol O'Neil, professor voeding en voedingswetenschappen aan het Louisiana State University Agricultural Center, zijn er echter geen studies die dat bevestigen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de voedingswaarde van voedsel evalueert, maakt geen onderscheid tussen halal vlees en ander vlees.
Het dier moet bij voorkeur met de kop richting de Qibla (gebedsrichting, Mekka) geslacht worden; Voordat een dier geslacht wordt, spreekt de slachter een specifieke spreukuit: "Bismillah, Allah-u akbar".