“We maaien om twee redenen. De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Bovendien is het niet veilig voor het verkeer. De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren.
Een klepelmaaier hakselt de vegetatie fijn. Meestal blijven de verhakselde plantenresten liggen om ter plaatse te composteren. Dit leidt tot een toename van de voedselrijkdom van de bodem, waardoor er uiteindelijk alleen nog plek is voor grassen en ruigteplanten als Grote brandnetel en Fluitenkruid.
Gefaseerd. Maaien is belangrijk, want zonder maaien groeit terrein helemaal dicht en verdwijnen de bloemen. Bij het gefaseerd maaien blijft een deel van de vegetatie ongemaaid, dit deel wordt bij de volgende maaibeurt meegenomen.
Werking. Een klepelmaaier hakt de begroeiing fijn met behulp van roterende klepels of draaiende stalen cilinders. De plantenresten blijven liggen, wat leidt tot voedselverrijking van de bodem en een laag van halfverteerde plantenresten die tegengaat dat zaden ontkiemen.
Waar een klepelmaaier bijvoorbeeld vooral geschikt is voor het maaien van allerlei taaie gewassen (met hier en daar 'n tak) is een weidebloter (hij heet echt zo) bedoeld voor het maaien van hoog gras.
Klepelmaaiers TA
Voor trekkers van 15 tot 40 PK, verkrijgbaar in werkbreedtes van 110, 125 en 140 cm.
In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. Tijdens de zomer, is eenmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort: Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.
Ecologisch maaien of begrazingsvervangend maaien is een natuurvriendelijke manier van groenbeheer, waarbij door verschillen in beheerintensiteit een afwisselend beeld ontstaat. Binnen een gebied worden sommige delen intensief beheerd en dus kort en 'netjes' gehouden. Andere delen krijgen meer rust.
Sinusbeheer is een innovatieve maaimethode die optimaal rekening houdt met biodiversiteit voor onder meer vlinders, bijen en planten. Door het grasland op zo'n manier te beheren, creëer je enorm veel variatie op een klein stukje, wat voor veel vlinders, bijen, vogels heel goed is.
Definitie: De klepelmaaier heeft een horizontaal en dwars op de rijrichting geplaatste cilinder waaraan over de hele lengte losse klepels of hamers zijn bevestigd. Door de draaiende as wordt de vegetatie stukgeslagen en verkleind. De klepels zijn met een scharnier bevestigd en bestaan in verschillende formaten.
Hoe vaak wordt de berm gemaaid? Alle bermen worden minimaal één keer per jaar gemaaid. Bermen langs drukke wegen en onoverzichtelijke kruispunten worden vaker gemaaid en ook als allereerste.
De provincie Drenthe maait de bermen van de provinciale wegen en vaarwegen ecologisch. De provincie sluit daarmee aan bij het landelijk beleid om bij het maaien rekening te houden met beschermde planten en dieren die zich in de berm bevinden.
Laat het gras maar groeien
Voor minder intensief gebruikte grasvelden hanteert de gemeente een extensief maaibeheer. Dat wil zeggen dat een perk slechts 1 à 2 maal per jaar gemaaid wordt, met afvoer van het maaisel.
In de bermen vinden vele soorten planten en (kleine) dieren een toevluchtsoord, waaronder ook zeldzame. Insecten en kleine dieren brengen hun gehele levenscyclus in de berm door. Voor vogels, vleermuizen en andere (grotere) dieren vormen de kanaaloever en wegberm een verbinding tussen hun leefgebieden.
In graslanden gebeurt dit als hooi of via natte afvoer. Bij hooibeheer keren we het gemaaide gras een aantal keer om zodat het kan drogen en persen het dan samen tot balen om van het grasland te halen. Bij natte afvoer wordt het maaisel onmiddellijk opgeraapt of opgezogen na het afmaaien.
De manier van beheren van de bermen en sloten langs de provinciale wegen heeft tot doel dat de natuur meer kans krijgt om zich te ontwikkelen. De bermen bieden ruimte aan kruiden, grassen en dieren en verbinden hun leefgebieden.
Velt zet de schouders onder de campagne Maai Mei Niet van het Vlaams tijdschrift Knack. Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.
Kort grasmaaisel kun je best verspreid over het gazon laten liggen, want het fungeert als voedende mulchlaag. Doe dit alleen als het gras tijdens het maaien droog is. Het is geen goed idee nat gras en grote grashopen of -proppen te laten liggen; die kunnen gaan rotten.
Weidebloters zijn ideaal voor het maaien van gras wanneer dit niet voor hooien gebruikt wordt. Door gebruik te maken van de bloter hoeft het maaisel namelijk niet opgeruimd te worden. Dit wordt versnipperd en kan op het land blijven liggen. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om te groeien.
Cyclomaaier. De cyclo of trommelmaaier verkleint het afgemaaide gras niet zodat het afgemaaide gras geschikt is om te hooien of als voordroog kuilgras in wikkelbalen. Deze maaier werkt naast de trekker zodat op de eerste omgang na niet door het staande gras gereden hoeft te worden.
De veelzijdige klepelmaaier met aandrijving aan de buitenzijde. Werkbreedtes van 2.0, 2.3 en 2.5 meter.
De voordelen van een kooimaaier
In vergelijking met een elektrische of benzine grasmaaier zijn kooimaaiers beter voor de gezondheid van het gazon. Ze knippen de grassprieten als een schaar, terwijl cirkelmaaiers de neiging hebben om grassprieten te verscheuren.
bloten is een soort maaien waarbij het gras fijn kapot gemaaid wordt in kortere stukjes zodat het kan blijven liggen.