De monniken brouwen namelijk precies zoveel bier als nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien en armen te helpen. En omdat monniken nu eenmaal monniken zijn, hoeven zij niet heel veel bier te verkopen om zonder aardse luxe hun leven aan het eren van god te wijden.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om een tweevoudige reden: bier langer houdbaar maken en smaak geven.
Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Gist is nodig om de suikers gewonnen in het brouwhuis met de omzetting van zetmeel tot suikers om te zetten in ethanol (alcohol) en koolstofdioxide (CO2). Brouwers gebruiken doorgaans hun eigen gist. Elke giststam heeft een eigen karakter en een eigen aroma en smaak en zal dus ook een eigen bier opleveren.
Werkwoord. overgankelijk bereiden van bier door koken en vergisten van water, hop en mout en gist: bier brouwen.
1. Dommelsche Bierbrouwerij (1757) Begonnen als Bierbrouwerij Snieders in 1757, in 1860 werd dit Bierbrouwerij Oranjeboom en in 1930 de Dommelsche bierbrouwerij. Doordat Dommelsche vanaf 1757 altijd op dezelfde locatie z'n bier heeft gebrouwen, kunnen we wel stellen dat dit het oudste brouwbedrijf van Nederland is.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten. Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint.
Voor en biertje van dat formaat zou je in Doha, Qatar, het duurste uit zijn. Voor een glas bier betaal je daar gemiddeld 11,97 euro. Ook in Dubai is het niet goedkoop, want daar moet je voor een ijskoud biertje al snel zo'n 11,92 euro neertellen. In Muscat (Oman) is het íets goedkoper: namelijk 9,55 euro.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
De arme mensen aten uit een oud stuk brood. Maar de rijke mensen van adel af rijke handelaren aten uit borden van zilver en goud. De mensen in de middeleeuwen hielden van vlees, maar dat mochten ze niet alle dagen eten dat kwam door de kerk.
Door het gebruik van hop was het bier ook rijk aan vitamine B en mede daardoor absoluut gezonder om te drinken dan het grachtenwater.
Wie de uitvinder van alcohol was is niet meer te achterhalen. Want het oudste document dat over alcohol gevonden is, is een bierbrouwersrecept van 5000 jaar oud. Dit is een kleitafel uit Sumerië. En een Sumerische tekst van zo'n 1000 jaar later heeft het over bier én wijn.