Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Als je na het tandenpoetsen goed je mond spoelt met water, spoel je niet alleen de viezigheid in je mond en tandpasta weg, maar ook de fluoride. Als je poetst met een tandpasta waar fluoride aan is toegevoegd, vormt dit een soort beschermlaagje over je tanden.
Er zitten in tandpasta's beschermende stoffen voor je tandglazuur. Zoals fluoride of andere beschermende stoffen. Dit heeft wel even de tijd nodig om in te trekken in je tandglazuur. Daarom kun je dus beter geen water drinken na poetsen.
Uit onderzoeken komt onvoldoende bewijs naar voren om een voorkeur aan te wijzen tussen alleen het uitspugen van de tandpasta en het daarbij ook naspoelen van de mond. (3, 7). Voordeel van alleen uitspugen kan zijn dat er een kleine hoeveelheid fluoride achterblijft in de mond.
Voor of na het eten tandenpoetsen? Je las al dat je niet meer mag eten of drinken na je laatste poetsbeurt. Het antwoord is dus ná het eten.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Het gebruiken van Parodontax helpt dus om parodontitis, gingivitis, losse tanden en andere aandoeningen te voorkomen. Anders dan bij andere tandpasta's, is de formule veel meer gericht op één ding, en daardoor krachtiger. Het resultaat is dat Parodontax extra aanbevolen wordt, omdat het sneller en beter helpt.
Volgens hoogleraar Abbas kun je volgens bovenstaande conclusies dus het beste voor het ontbijt poetsen met tandpasta en flossen, plus na het ontbijt eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel, zonder tandpasta.
Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
U kunt het beste 1 uur wachten met tandenpoetsen. Zo wordt het tandglazuur uit zichzelf gereinigd worden door het speeksel in de mond. Zo gaat het op een natuurlijke manier en zal het gebit niet aangetast worden.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen.
Bij het teveel inslikken tegelijk wat je heel soms ziet bij kinderen, kan buikpijn en misselijkheid optreden. Dit komt omdat fluoride in de maag wordt omgezet in hydrofluoridezuur wat een agressieve etsende (bijtende, beschadigende) stof is.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Een golf aan klachten overspoelde Radar toen Parodontax in 2020 de samenstelling van zijn tandpasta veranderde. De natuurlijke kruiden- en plantenextracten waren verdwenen in de nieuwe formule en daarmee was de tandpasta zijn karakteristieke smaak verloren.
De ideale vervanger voor de oude en vertrouwde fluoridevrije Parodontax tandpasta. Heilzame kruiden en een heerlijke zoutige smaak.
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.