Ongezonde ingrediënten Dat chips lekker is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Helaas is de snack, door de ingrediënten die erin zitten, ook ongezond. “Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk.
Chips zijn relatief zout. Gemiddeld bevatten ze 1,4 % zout. Overmatig vet of zout (obesitas, hoog LDL-cholesterol en hoge bloeddruk) behoren tot de risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter je risico.
Maeve Hanan, diëtiste en oprichter van Dietetically Speaking, geeft aan dat chips inderdaad veel zout, vet en verzadigd vet kunnen bevatten . Onderzoeken hebben aangetoond dat deze vetten in verband kunnen worden gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals obesitas, kanker en hartziekten.
Onderzoek heeft verbanden gevonden tussen een dieet met veel gefrituurde en ultrabewerkte voedingsmiddelen en een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen, kanker, dementie en mentale gezondheidsproblemen . Gefrituurde, vette voedingsmiddelen zoals chips kunnen ook gezondheidsproblemen zoals zure reflux verergeren.
Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals chips kunnen slechter zijn dan snoep .
De AAPD zei verder: “De waarheid is dat zetmeel net als suikers tot gaatjes kan leiden, en karamels lossen sneller op in de mond dan crackers… Een cracker is misschien beter voor je figuur, maar het is geen snack die goed is voor je tanden.”
Ongezonde ingrediënten
“Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk. “Dat is niet goed, want een te hoog zoutgehalte kan op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.”
Kans op hartziekten en beroerte
Sommige gefrituurde chips kunnen transvetten bevatten, waarvan bekend is dat ze bijzonder schadelijk zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Transvetten kunnen het slechte cholesterolgehalte verhogen, waardoor het risico op hartziekten en beroertes toeneemt.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Minste toevoegingen
Welke dan het minst slecht is? Dat is vrij simpel: naturel chips. Deze chips komt voornamelijk als 'gezondst' uit de bus, vanwege de ingrediënten die er níet in zitten.
Beperk de consumptie van chips tot 2-3 pakjes per week en minder als u een kaliumarm dieet volgt.
Doritos : Een van de grootste boosdoeners, Doritos bevatten meer vet en calorieën dan gewone chips. En slecht nieuws voor liefhebbers van Spicy Sweet Chili Doritos: deze smaak bevat zelfs meer vet dan de andere. Fritos: Eén portie Fritos is qua voedingswaarde bijna identiek aan gewone chips, met veel natrium en verzadigd vet.
Aanwijzingen zijn er dat het consumeren van junkfood en chips niet goed is voor de conditie van de huid. De inname van producten met een hoog glycemische index (bevatten veel koolhydraten, die snel door het lichaam worden opgenomen) wordt geassocieerd met acne.
Chipsverslaving is een type eetverslaving waarbij iemand een onbedwingbare trek heeft in chips. Mensen met een chipsverslaving blijven grote hoeveelheden chips eten, ondanks de negatieve gevolgen die dit heeft voor hun fysieke en mentale gezondheid. Ze hebben dan de controle verloren over hun eetgedrag.
Wanneer je trek hebt in chips of in borrelnootjes dan kan dit erop wijzen dat je misschien wel gedehydrateerd bent. Je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst.
Ten eerste, wat beschouwt u als "te veel?" Meer dan 1 portie per dag is te veel, deelt Dr. Lehman. Eén portie is 1 ounce of 18 chips.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Moeilijk te verteren voedsel: Snacks, zoals chips, zijn vaak rijk aan vet en zout, wat moeilijker te verteren kan zijn dan ander voedsel. Dit kan leiden tot een onrustige slaap en kan bijdr.
Gefrituurde planten, zoals chips, kunnen verschillende chemicaliën vormen, zoals acrylamide, een neurotoxische industriële chemische stof die ontstaat door het frituren van koolhydraten bij hoge temperaturen . Acrylamide is in verband gebracht met verschillende soorten kanker en kan ontstekingen veroorzaken, wat de vermeende rol in de progressie van kanker kan verklaren.
Alle chips zijn ongezond
Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Ook de hoeveelheid zout in een zak chips hoef je niét bepaald met een korreltje zout te nemen.
De koolhydraten in bewerkte voedingsmiddelen — zoals chips, frisdrank en witbrood — gaan snel door je spijsverteringsstelsel, wat leidt tot symptomen als een opgeblazen gevoel, krampen en gasvorming . Het hoge vet- en caloriegehalte doet ook niet veel voor je gewicht en bloedsuikerspiegel.
Helaas is het antwoord op de vraag "Zijn chips slecht voor je?" een definitief ja . Zoals voedingsdeskundige Laura Hartung uit Boston zegt: "De meeste chips bieden weinig tot geen voedingswaarde en zijn in feite gefrituurde koolhydraten vol vet met een beetje toegevoegd zout." Oei!
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
en geconcentreerde, verzadigde vetten (sauzen, chips, gebak) zijn slecht voor de spijsvertering. Nog funester zijn misschien nog wel transvetten en chemischsynthetische hulpstoffen (E-nummers). Kauw goed: door goed te kauwen wordt de spijsvertering op gang gebracht en kunnen de darmen het voedsel beter verwerken.