Voorboren doe je om te voorkomen dat het hout splijt of om te voorkomen dat de schroef breekt. Je kunt schroeven voorboren in hout, maar het voorboren van schroeven kan ook gedaan worden bij ondergronden zoals bijvoorbeeld steen en metaal.
Een vuistregel voor het bepalen van de voorboordiameter bij inwendig schroefdraad tappen is de diameter van de draad minus de spoed. Voorbeeld: Schroefdraad M16 heeft standaard een spoed van 2,0 mm, dus de voorboordiameter is dan 16 - 2 = 14,0 mm.
Door hout voor te boren staat er minder spanning op het hout tijdens krimp en uitzetting en is er dus minder kans op scheurvorming. Bij wisselende weersomstandigheden adviseren we altijd gebruik te maken van kwalitatief goede schroeven.
MDF-schroef
De speciale diamantvormige boorpunt zorgt ervoor dat je deze zonder voorboren (en zonder het materiaal te splijten) kunt verwerken. Je gebruikt de MDF-schroef voor het verbinden van plaatmaterialen zoals spaanplaat en – natuurlijk – MDF.
Tip 2: boor voor
Boor je met een te brede boor dan kan (zeker in harder hout) het hout splijten. Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord wordt, kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat.
Voorboren. De meest betrouwbare manier om te voorkomen dat je hout splijt tijdens het schroeven is door het gat voor te boren. Door voor te boren creëer je namelijk ruimte voor de schroef. Vooral bij dunnere materialen, zoals latten en plinten, is er een grote kans op splijten, waardoor het handig is om voor te boren.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
Hoeveel gewicht kan een schroef dragen? Dit verschilt enorm en hangt vooral van de ondergrond af. Een schroef in dun pleisterwerk kan minder hebben dan een schroef in hardhout. Vaak heeft een schroef wel een eigen maximale draagkracht van bijvoorbeeld 25 kg.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten.
In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Wanneer u de lengte van de schroef gaat bepalen moet u als eerste de dikte van het materiaal weten dat u gaat bevestigen. De vuistregel is als volgt: dikte van materiaal x 2,5. Dus voor een plank van 10 mm.
Ongeacht welke schroef je gebruikt, het kan altijd voorkomen dat het hout gaat splijten. Kies daarom altijd voor het gereedschap dat past bij je houtschroef en bij je klus.
De boordiameter
Hoe groter het gat dat je gaat boren, hoe harder de boormachine moet werken, met als logisch gevolg dat je een hoger toerental nodig zult hebben om de klus te klaren.
Boor nooit zomaar een gat in de muur.Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Wanneer je iets op wilt hangen aan een bakstenen muur, heb je de keuze om in de steen zelf te boren of in een voeg. Voor beide valt wat te zeggen. Ga je iets zwaars ophangen, boor dan in de steen.Is de draagkracht minder belangrijk, kies dan voor de voeg.
Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor. Aan de hand van de plug weet u hoe diep u moet boren.
Het gerepareerde deel heeft na het aanbrengen en droging weer dezelfde eigenschappen als de rest van het hout. Dat betekent dat je er gewoon in kunt schroeven, spijkeren en boren, waardoor je er geen rekening mee meer hoeft te houden.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
Boren is een verspaningstechniek waarbij een rond gat in een product wordt gemaakt met behulp van een boor. Wanneer de bewerking wordt uitgevoerd met behulp van een boormachine, dan voert het gereedschap zowel het ronddraaien als de beweging richting het product uit.