Waarom op vakantie naar Bonaire? Bonaire staat te boek als een topbestemming voor sportduikers en snorkelaars maar ook voor niet-duikers en ecotoeristen zijn er legio mogelijkheden. Op Bonaire is het veel rustiger en overzichtelijker dan bijvoorbeeld op Aruba, Sint Maarten of Curaçao.
Een must om te bezoeken tijdens je vakantie naar Bonaire is het Washington Slagbaai Nationaal Park. Dit voor Bonaire belangrijke, bergachtige gebied vol met cactuswouden, rotsformaties, aloëvelden, zoutmeren, stranden en blowholes, bedekt het noorden van het eiland.
Prijzen. Gemiddeld genomen is Bonaire geen goedkope bestemming, maar ook zeker niet bijzonder duur. In vergelijking tot een zonvakantie in Europa betaal je gemiddeld meer voor een vakantie naar Bonaire. Dat komt grotendeels door de duurdere prijzen voor de vliegtickets.
Je zou denken dat de kleinschaligheid van Bonaire het eiland saai maakt, maar het tegendeel is waar, juist omdat mensen hier heel betrokken zijn, wordt er heel veel georganiseerd er is altijd wel een evenement, optreden, festival of iets dergelijks te beleven. Bonaire is een feestje op zich.
De beste reistijd voor Bonaire is tussen februari en juni, want dan zijn er nauwelijks dagen met neerslag. In de maanden oktober tot en met december valt ongeveer de helft van de totaal gemeten neerslag per jaar (gemiddeld 500 millimeter).
Met deze doorsnee berekening kom je uit op 135 euro per persoon per dag. Met twee personen kom je dan uit op 270 per dag als koppel. Ga je een weekje naar Bonaire dan zit je op 1890 Euro.
Bonaire is een vrij populair vakantie-eiland in het Caribisch gebied. Van massatoerisme kun je echter niet spreken. De drukte op Bonaire valt erg mee, wat maar goed is gezien het vrij kleine inwoneraantal (minder dan twintigduizend) van het eiland.
De eilanden maken weliswaar sinds 2010 deel uit van Nederland, maar de Antilliaanse gulden is vervangen door de Amerikaanse dollar en niet door de euro. De gulden en de euro worden er niet of nauwelijks geaccepteerd.
Bars, cafés, clubs, dancings en discotheken. Naast een trendy discotheek (Discotheek El Incuentro) kent Kralendijk een aantal sfeervolle bars, cafés en clubs waar toeristen en de lokale bevolking onder het genot van vrolijke muziek en cocktails een mooie avond kunnen beleven. Beoordeeld met een 8.1!
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit mag maximaal 180 dagen (6 maanden) vrij als toerist op Bonaire blijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van 1 jaar. Als je langer dan 180 dagen wil blijven of als je eerder gaat werken of je gaat vestigen, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.
Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen. Henny Huisman is verreweg de beroemdste tweede huisjebezitter van Bonaire.
Het geven van fooien op Bonaire is anders dan in Nederland. Net als in Amerika berekenen restaurants standaard al 10% fooi en de hotels gaan uit van 12%. Voor een uitstekende service wordt 15% tot 20% fooi gegeven.
Vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Bonaire. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen. Wilt u uw creditcard gebruiken, dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig.
Op Bonaire komt geen malaria voor, maar wel dengue (knokkelkoorts), een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (denguemug ofwel gele koortsmug (Aedes aegypti, Stegomyia aegypti) en de Aziatische tijgermug) en waartegen (nog) geen vaccin bestaat.
Wanneer je van Curaçao naar Bonaire reist gelden er regels. Iedereen van 13 jaar en ouder moet een negatief PCR-testresultaat (niet ouder dan 72 uur) of een negatief NAAT-testresultaat (niet ouder dan 24 uur) overleggen. Deze test moet op Curaçao zelf zijn afgenomen. Ook al ben je binnen 72 uur weer terug op Bonaire.
De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De luchtvochtigheid is met 76% vrij hoog, maar door de immer aanwezige passaatwinden is het aangenaam. Soms staat er op het koraaleiland geen wind, op die dagen is het dan ook bloedheet. Het is Bonaire bijna altijd mooi weer.
Het eiland ligt vlak bij de evenaar en dus is dit het hele jaar constant. Het weer op Bonaire bestaat uit 8 zonuren per dag, wat betekent dat er per dag dus 4 uur bewolking is. Een hele dag bewolking komt echter weinig voor en dit gebeurt vooral in september.
Met een gemiddelde windsnelheid die varieert van 6 tot 9 m/s is de wind op veel plekken op het eiland duidelijk voelbaar. gelukkig maar, want op dagen dat de wind grotendeels wegvalt voelt het ineens veel warmer aan op Bonaire. De meeste wind staat er rond de maanden juni en juli.