Verjaardagen zijn belangrijk omdat ze de jarige een dag geven om zich bijzonder te voelen en te merken hoeveel de mensen om hen heen van hen houden. Jouw speciale dag, daar mag je net zoveel genieten als je deed toen je nog een kind was.
Vaak onthouden en herdenken mensen belangrijke gebeurtenissen. Een geboortedag is zo'n gebeurtenis. Er wordt herdacht dat de jarige zoveel jaar geleden werd geboren.
Het is geen verplichting waaraan je moet voldoen
Je verjaardag vieren doe je in de eerste plaats dan ook niet voor een ander, want je moet het zelf leuk vinden om in de belangstelling te staan en het feest te organiseren. De keuze om wel of niet je verjaardag te vieren is dus helemaal aan jou.
De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft in de eerste plaats betrekking op mensen, maar ook wordt soms de verjaardag van een huisdier gevierd. In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedatum.
Heel lang geleden is men waarschijnlijk al begonnen met het vieren van verjaardagen. Omdat de mensen toen nog geen agenda of kalender hadden relateerden ze hun leeftijd aan de seizoensveranderingen van de natuur. Pas met de komst van de kalender en agenda werd het mogelijk speciale datums te markeren als verjaardag.
Jehovah's Getuigen vieren geen verjaardagen, omdat ze denken dat God zulke vieringen afkeurt. De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen.
De oude Egyptenaren en Grieken al begonnen met het vieren van verjaardagen voor hun goden. Toch waren het de Romeinen die de verjaardagen voor de gewone man invoerden. Letterlijk voor de man, want verjaardagen voor de vrouwen werden pas veel later, in de twaalfde eeuw, ingevoerd.
De minste mensen zijn logischerwijs jarig op 29 februari, omdat die dag door een schrikkeljaar niet altijd voorkomt.
Mijlpaalverjaardagen zijn die verjaardagen die speciale aandacht verdienen. Deze speciale aandacht wordt gegeven aan specifieke jaren, waaronder 1, 16, 18, 30 en 50, maar ook nog enkele andere leeftijden. Deze jaren laten een persoon koesteren wat hij bereikt heeft en wat hij nog wil bereiken.
Gefeliciteerd betekent 'geluk wensen'. Het zou komen van het Franse 'féliciter', wat staat voor 'gelukkig maken'. Dat zou weer komen van 'felix' (geluk). Het woord feliciteren werd al rond het jaar 1690 gebruikt.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
Ben je een verjaardag vergeten, dan bel je iemand of ga je persoonlijk langs en leg je uit waar je momenteel zo druk mee bent. Zeker weten dat ze je vergeven. En je hebt geen smoesjes gebruikt, dat wordt helemaal gewaardeerd. Geef alsnog een leuk cadeautje voor de verjaardag.
Je hoeft geen uren te blijven
Als een verjaardag uitputtend is houd je het misschien minder lang vol en is het verstandiger om eerder naar huis te gaan. Spreek daarom met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal een halfuur blijft. Wanneer je langer wilt blijven is het verstandig een stok achter de deur te hebben.
Het schijnt een typisch Nederlandse gewoonte te zijn. Het feliciteren van de hele familie, soms zelfs de complete vriendenkring van de jarige. Op zich is het niet zo gek, als je feliciteren ziet als synoniem voor 'ik ben blij voor je'.
Volgens onderzoek van Harvard University is er één maand in het bijzonder waarin de meeste mensen ter wereld jarig zijn. Je raadt het al: september! Om precies te zijn op 16 september.
16-18 jaar
Het belangrijkste kenmerk van deze periode is dat het zelfbewustzijn van de puber groeit. Hij beseft langzaam wat hij echt wil en hij maakt steeds meer doordachte keuzes. Sommige experimenten hebben niet zo goed uitgepakt en de puber zoekt dan voorzichtig een weg terug.
Een ossenfeest is een georganiseerd feest voor een man of vrouw die de leeftijd van dertig heeft bereikt, maar nog altijd door het leven gaat als een vrijgezel. Deze traditie komt voornamelijk voor in delen van Vlaanderen en in de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant.
* 100 jaar.
-Als iemand zijn of haar honderdste verjaardag mag vieren is dat wel heel bijzonder! Steeds meer Nederlanders worden steeds ouder, maar een 100ste verjaardag is wel een hele bijzondere kroonjaar.
Aan jubilea worden traditioneel allerlei materiële eigenschappen toegekend. Het bekendst is het gouden jubileum: 50 jaar, gevolgd door het zilveren jubileum: 25 jaar.
Dit zijn de zogenoemde 'bouwvak-kinderen'. De minste mensen zijn jarig op schrikkeldag 29 februari, op nieuwjaarsdag en op de beide kerstdagen.
De meeste Nederlanders zijn jarig op 30 september. Op deze dag mochten in 2023 maar liefst 44,1 duizend mensen hun kaarsjes uitblazen. September is ook de maand met de meeste verjaardagen (gemiddeld 42,7 duizend per dag), gevolgd door mei en juli.
Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsjes uit. Daarmee is het de dag waarop de meeste mensen hun verjaardagsfeestje vieren. Op de tweede plek staat 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn 'populair'.
Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd.
Met feesten kun je een persoon of een groep extra in de bloemetjes zetten. En feesten verbindt mensen, het creëert een samenhorigheidsgevoel. Door het ongedwongen karakter worden bijvoorbeeld vaak ook andere gesprekken gevoerd.
Een 60 jarig jubileum wordt ook wel een diamanten huwelijk genoemd.