Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven. Wil je het afkoel proces sneller laten verlopen? Verdeel dan het eten in verschillende bakjes zodat de lagen minder dik zijn en je eten dus sneller afkoelt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Kun je soep na het koken invriezen? Absoluut! Het is verstandig om de soep eerst te laten afkoelen om het vervolgens in de vriezer te stoppen.
Is het beter recent gemaakt warm eten zo veel (dus lang) mogelijk af te laten koelen voor het de koelkast ingaat, of juist zo kort mogelijk in verband met bacteriën?... Snel koelen is uiteraard het allerbeste om bacteriegroei tegen te gaan.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt, verpak het in een bakje of zakje en zet het hierna meteen weg in de vriezer. Zet op alles wat je invriest een datum.
Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Even afkoelen
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het eten te koelen en worden de producten eromheen minder aangetast.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Brandend hete kip mag niet direct in de koelkast worden geplaatst, omdat het ander voedsel kan ontdooien en mogelijk de temperatuurmotor van uw koelkast kan beschadigen. Je kunt warme of licht hete kip in de koelkast bewaren om hem vers te houden of je kip koelen en op temperatuur brengen.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk van het vocht in de vriezer, waardoor de substantie verandert.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Aardappelsoep is vanwege het hoge zetmeelgehalte ook niet al te lekker na invriezen. Soepen op basis van room of melk kunnen schiften maar hoeven dan nog niet verpest te zijn; roer in dat geval flink met een garde tijdens het opwarmen.