Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Genetische factoren zijn de belangrijkste oorzaak voor haarverlies bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat 79% van kaalheid bij mannen wordt veroorzaakt door genen die geërfd zijn van de ouders.
Dit betekent dat de kans onbekend is dat je vaders kaalheid bepalende genen aan jou zijn doorgegeven. Als je vader of zijn ouders kaal zijn, is er een gerede kans dat jij ook kaal wordt, maar het is dus onbekend hoe groot deze kans precies is.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Kaalheid begint bij mannen echter bij inhammen op een jong volwassene leeftijd. Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar.
Haar groeit met een gemiddelde snelheid van een halve centimeter per maand, of ongeveer zes centimeter per jaar. Naarmate je haar langer groeit, zal je een paar verschillende kapsels hebben – de één misschien wat succesvoller dan de ander.
Genetisch betekent haaruitval dat veel binnen de familie voorkomt. Het komt het vaakst voor bij mannen, maar ook vrouwen hebben er mee te maken. Genetisch haarverlies treft vooral de hoofdhuid, maar is ook van invloed hebben op andere lichaamsbeharing.
Wanneer alopecia androgenetica gediagnosticeerd is kan gekozen worden voor een behandeling met een (genees)middel, bijvoorbeeld finasteride of dutasteride, dat de vorming van DHT voorkomt. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder.
Zodra je hoofd is geschoren staat elke baardstijl je goed: korte stoppelbaard, volle baard, sik en zelfs een volgroeide baard. Een kaal 'kapsel' is, in vergelijking met andere haarstijlen, laag in onderhoud en is tegenwoordig een veel gekozen uitstraling voor mannen die praktisch met stoer willen combineren.
Dit is natuurlijk afhankelijk van of je dun of dik haar hebt en welke scheercrème of scheerlotion je gebruikt. Gemiddeld kun je 6 scheerbeurten doen met een HeadBlade scheermesje.
Hoewel sommige van bovenstaande dingen lastig zijn om te vermijden, doen veel mannen daarnaast dingen die ronduit slecht zijn voor het haar. Denk aan te heet douchen, een verkeerde shampoo (die slecht hydrateert), te vaak wassen, te hard met een handdoek het haar afdrogen en te vaak föhnen.
Hoewel haarmousse veilig is voor je haar -tenzij je allergisch bent- zorgen goedkopere mousses alleen helaas niet zo goed voor je haar en daarmee voor je geverfde kleurtje. Door het gebruik van mousse kan het dan gebeuren dat de kleur sneller uit je haar verdwijnt.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Dit vinden vrouwen mooi, aldus de wetenschap
Onderzoek (Dixson en Brooks, 2013) concludeerde dat een meerderheid van de vrouwen een baard mooi vindt. Hoe vol of lang een baard volgens vrouwen precies moet zijn, hangt af van het gewenste resultaat: een korte fling of vaste relatie.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid. Heeft u bijvoorbeeld een droge hoofdhuid en gebruikt u shampoo voor een ander huidtype? Dan kunnen de haarzakjes door deze shampoo kapotgaan of verstikken. En dit leidt weer tot haarverlies.