Volgens Stichting Het Vergeten Kind is de gesloten jeugdzorg een 'onveilige plek die herstel en ontwikkeling in de weg staat'. Vorig jaar nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan om te stoppen met de gesloten jeugdzorg.
De kinderen in de gesloten jeugdzorg hebben enorme hulpvragen. Ze hebben thuis of in hun omgeving vaak veel meegemaakt. Denk aan mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Daardoor zijn deze kinderen vaak depressief, zelfdestructief of juist gefrustreerd en agressief naar anderen.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Voor opname is een 'machtiging gesloten jeugdzorg' van de kinderrechter nodig. Uw gemeente kan u hier meer informatie over geven. Een kinderrechter kan ook een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp geven. Dit betekent dat de jongere zich aan bepaalde voorwaarden moet houden.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Jason (23): 'Door de gesloten jeugdzorg heb ik nu nog meer trauma's' Dat Jason opgroeide in een omgeving met veel huiselijk geweld, ziet hij als 'domme pech'. Maar dat hij vervolgens als een crimineel werd opgesloten, heeft hem enorm beschadigd. “De gesloten jeugdzorg heeft mijn wereldbeeld verwoest.”
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Open groep: uw kind kan zelf het terrein van de instelling verlaten. Bijvoorbeeld om naar school te gaan. Of voor sport en hobby's. Besloten groep: uw kind mag alleen met toestemming het terrein van de instelling af.
Zo'n plaatsing is bedoeld om jou te helpen. Het is geen straf. Je krijgt hulp in een gesloten omgeving omdat de kinderrechter vindt dat dit nu de beste oplossing voor je is. Het is dus uiteindelijk de kinderrechter die de beslissing neemt, dit wordt een beschikking gesloten machtiging genoemd.
Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een ernstig delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting komen. De meeste jongeren die bij ons zitten zijn tussen de 16 en 22 jaar, de gemiddelde leeftijd is 19 jaar. De meeste jongens zitten hier voor geweldsmisdrijven.
Elke gemeente heeft basisvoorzieningen, preventieve programma's, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. Toegang tot deze hulp kan worden verkregen via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kan een school of huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar de juiste instanties.
Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen. Het spectrum is enorm. Met jeugdzorg wordt vaak jeugdbescherming bedoeld.
Jeugdhulpplicht gemeenten
Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Ze sommen de problemen op: kinderen en gezinnen moeten te lang wachten op zorg, jeugdprofessionals hebben een te hoge werkdruk, veel regels, baanonzekerheid en hoge lasten.
Facebookgroepen. Maak op Facebook een groep en voeg mensen met dezelfde interesses toe. Deel bijvoorbeeld wandelroutes of praat over goede boeken. Wie hieraan kunnen deelnemen, hangt af van de privacy-instellingen van de betreffende groep.
Als je groep niet wordt weergegeven in zoekresultaten van Facebook, kan dit een van de volgende oorzaken hebben: Je groep is verborgen in de zoekresultaten. Meer informatie over de verschillen tussen zichtbare en verborgen groepen. Je hebt de naam van je groep mogelijk per ongeluk verkeerd gespeld in de zoekopdracht.
Alleen groepsbeheerders kunnen de privacyinstelling van een Facebook-groep wijzigen. Er zijn 2 privacyinstellingen voor Facebook-groepen: Openbaar: iedereen op en buiten Facebook kan zien wie er lid zijn van de groep en wat ze plaatsen. Privé: alleen leden kunnen zien wie er lid zijn van de groep en wat ze plaatsen.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Jason en Medea trouwden en kregen kinderen. Toen Jason, jaren later, verliefd werd op een andere vrouw, werd Medea zo boos dat ze haar twee kinderen vermoordde.
Jason: een pijnlijk eerlijk portret
Filmmaker Maasja Ooms (o.a. van de documentaire 'Alicia') volgt de 22-jarige Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.
Een woongroep betekent dat kinderen of jongeren (tijdelijk) dag en nacht op een locatie van Trias Jeugdhulp verblijven. Dat wil zeggen een veilige en stabiele leefomgeving onder andere gericht op de ontwikkeling.
Voorbeelden van jeugd-ggz
Voorbeelden van ggz voor jeugd zijn: Hulp van een psychiater voor kinderen met (ernstige) ADHD. Intensieve ondersteuning in een GGZ-kliniek voor jongeren met een eetstoornis. Ondersteuning bij dyslexie buiten school.