Verhit een klontje boter in een pan met dikke bodem en laat een gesnipperde ui met wat tijm heel zachtjes fruiten. Zeker 10 minuten, nog liever een half uur.
Roer met een garde de inhoud van één zakje door 200 ml water in een pan. U kunt de jus ook bereiden door de inhoud van één zakje met ongeveer 150 ml water toe te voegen aan het braadvocht. 2. Breng dit al roerend aan de kook en laat de jus 2 minuten zachtjes doorkoken.
Hoe lang kun je Jus bewaren? Jus kun je bij kamertemperatuur slechts enkele uren bewaren, in de koelkast 2 dagen. Heb je de jus ingevroren, dan kan de jus tot 3 maanden bewaard worden.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina, is te lezen op de website van Milieu Centraal.
Houd daarvoor wel de juiste verhoudingen aan: 1 eetlepel maïzena per 240 milliliter jus (wat neerkomt op een mok). Het is daarnaast het beste om 1 theelepel per keer toe te voegen aan je jus, zodat je niet eindigt met een te dikke saus. Meng daarvoor de maïzena met een beetje water zodat het een pasta vormt.
Je doet dit door de vloeistof (vaak een sausje) te koken, waardoor vocht verdampt. Je reduceert dus de hoeveelheid vloeistof volgens de aanwijzingen in het recept zodat deze dikker wordt. Op deze manier krijgt de saus meer smaak omdat deze meer geconcentreerd is.
Laat de saus op laag vuur in ca. 15 minuten inkoken tot iets minder dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.
Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gebakken aardappel: opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Jus: opwarmen met een beetje water in de pan, af en toe roeren.
Producten als jus, frituurvet of overgebleven vet uit een pan mogen nooit door de wc of gootsteen worden gespoeld. Vet of olie kan zich afzetten tegen de wanden van het riool en zo een verstopping veroorzaken. Ook vaste voedselresten kunnen verstoppingen veroorzaken.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Misschien maak je weleens stoofvlees, of een rollade klaar in de oven, meestal heb je jus over, maar is al het vlees en groente al op. Hoe zonde is dan om die heerlijke jus dan maar gewoon weg te gooien!? Je kunt je jus ook gewoon bewaren in de vriezer.
Maar nee: afblussen is een kookterm. Simpel samengevat: afblussen is het gebruiken van een vloeistof om aangekoekte stukjes eten onderin een hete pan los te krijgen. Deze zitten namelijk vol smaak en hoef je dus absoluut niet weg te spoelen met de afwas. Zonde van de smaak én zonde van de schrobbeurt.
Hiervoor heeft u 15 gram margarine of bak- en braadproduct nodig (1 eetlepel). Spat Croma in de pan? Croma bevat geen water en kan daarom bij het opsmelten en verhitten van zichzelf niet spatten.
Een jus bereiden gaat heel makkelijk en snel: smelt in een steelpannetje op een laag vuur een kwart pakje Croma Smeltjus, roer er 200 ml water bij en laat de jus – nog steeds op een laag vuur – even pruttelen tot je een heerlijke jus overhoudt!
Alles wat u door de wc of gootsteen spoelt, komt in het riool terecht. Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet.
Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft.
Hoewel de zuurtegraad van azijn helpt om vet en andere klonters op te lossen, zal zout op zich de binnenkant van de pijp al schoonmaken, omdat het zo grof en schurend is. Meet een 1/2 kopje zout af. Giet het vervolgens rechtstreeks in de afvoer.
Remia warme schenkjus is een heerlijke jus die in een handomdraai op tafel staat. Even in de magnetron en klaar om te gebruiken.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Juspoeder: Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Hoe vervelend: je bent aan het koken, alles is klaar, alleen de saus dikt maar niet in. Gelukkig zijn er trucjes om de saus wat steviger te maken. Je kunt de saus natuurlijk nog even laten pruttelen, dan verdampt er hoogstwaarschijnlijk wat water, waardoor de saus langzaam dikker wordt. Inderdaad, langzaam.
Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd. Wil je je saus of soep laten inkoken, dan kun je hem beter pas daarna op smaak brengen met zout. Ook is dit de langzaamste methode, het kan wel 20 minuten of langer duren voor je saus dikker is geworden.
Water kookt sneller wanneer je het deksel op de pan zet. Dat komt doordat de warmte in de pan gevangen blijft, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt. Logisch gevolg: doordat dingen sneller koken, verbruik je minder energie.