Tarwezemelen worden bijna altijd nat gevoerd, omdat ze anders gemakkelijk weggeblazen worden.Dit kan met warm of koud water. Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag is en het vezelgehalte is hoog, waardoor ze de darmbewegingen van paarden op een positieve manier stimuleren.
Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Je kunt ze verwerken in yoghurt, karnemelk, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel. Sommige mensen gebruiken hiervoor lijnzaad.
Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben. Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.
Ik voer al jaren een zemelen/gerst/spelt/bietenpulp mengsel en doe alles in één bak en doe daar dan een klein emmertje water bij. Ik laat het minimaal 2 uurtjes weken en dan voer ik het.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Zemelen zijn de velletjes van de graankorrel, die overblijven nadat het zetmeel eruit is gehaald. Dit geldt voor praktisch iedere graankorrel, maar als paardenvoer wordt meestal tarwezemelen gebruikt. Tarwezemelen bevatten weinig zetmeel en veel vezels. Dat maakt het geschikt voor paarden.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Door de vloeibare vorm ook nog eens ideaal voor paarden met gebitsproblemen. De Engelse term voor slobber is 'mash', een benaming die je in ons land regelmatig tegenkomt. Gooi hierop zes liter kokend water en laat het een paar uur staan. Goed roeren en voeren maar!
Tijdens het bereidingsproces van havervlokken wordt alleen de binnenste korrel van haver gebruikt. Dat is dus de gepelde haver zonder zemelen (het vliesje), ook wel havergrut genoemd.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Traditioneel wordt maïs gezien als dikmaker, iets dat je geeft als je een mager paard weer op gewicht wilt krijgen. Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken.
Witte rijst, basmati rijst, wilde rijst, pandan rijst… Goed verpakt en zolang insecten geen eitjes in de verpakking kunnen leggen, blijft rijst jarenlang goed.
Neem één tot driemaal daags een theelepel zaad (je mag het opbouwen tot een eetlepel per keer.) De beste manieren om de slijmstoffen vrij te maken: - Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Bij opname blokkeert blauwzuur de stofwisseling van het paard en het kan in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. Bij het gebruik van hele zaadjes wordt vaak aangeraden het lijnzaad minimaal een uur in ruim water (ca. 1 deel lijnzaad op 4 delen water) te koken, om het blauwzuur te laten vervliegen.
Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad wordt als veilig beschouwd, als je dit niet gedurende lange tijd doet. Dit komt ongeveer overeen met 1 tot 2 eetlepels. Gebruik je tot maximaal 45 gram, dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer.