Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen.Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Een wespenkoningin is de 'mama' van alle wespen in een nest. Ze wordt al als koningin geboren. Ze groeit op, ze vliegt uit en ze paart met een mannetjeswesp (die kort daarna overlijdt). Hierna zoekt ze een plek op waar ze kan overwinteren.
Na de winter komt de wespenkoningin uit haar winterslaap om een nieuwe kolonie te stichten. Hiervoor gaat zij op zoek naar een nieuwe plek voor een wespennest. Hier legt zij bevruchte eitjes die zij de hele winter met zich meegedragen heeft. De jonge larven die vervolgens uitkomen voedt zij met gevangen insecten.
Algemeen. Dus zorg dat je je wespennest voor 1 Augustus laat verdelgen daar er in het huidige nest 5 tot 30 nieuwe koninginnen geboren worden die in Augustus uitvliegen en een plekje opzoeken om de winter door te komen om vervolgens 5 tot 30 nieuwe nesten te maken voor het jaar daarop.
U komt dus nooit van de wespenkoningin af zonder het nest te bestrijden. Doe dit vooral niet zelf, want de koningin stuurt dan de andere wespen op u af. En zij kunnen wel steken. Om van de wespenkoningin verlost te worden, doet u daarom een beroep op onze ongediertebestrijder.
Naast het seizoen dat essentieel is om de kans te bepalen dat een wespennest vol of leeg is, is het uiterlijk van het nest ook een element dat kan aangeven of het een recent nest is of niet. Als het er stoffig en/of deels beschadigd uitziet, kan dit betekenen dat er geen wespen meer in zitten.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt. Zij heeft dan nog geen nest gebouwd, maar is dat wel van plan. Hangend aan haar kaken en al slapend wacht ze tot het voorjaar: het is dan warm genoeg om een nest te bouwen.
Een koningin kan steken, maar dit doet ze alleen als er andere koninginnen in haar kolonie zitten. Je kan een koningin dus gemakkelijk vastpakken, maar houd er rekening mee dat binnen een mum van tijd de rest van de kolonie ook op je hand zit! De kans is klein dat ze je steken, ze willen gewoon bij de koningin zijn.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Haarlak / deodorant: Je hoort weleens dat mensen wespen bestrijden met door ze dood te spuiten met haarlak of deodorant. Dit is gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste maakt de stof die een dode wesp uitscheidt andere wespen agressiever.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Vul een stevige doorzichtige zak met water en hang deze op waar je wespen weg wilt houden. Wespen worden afgeschrikt door de schitteringen van het water en blijven uit de buurt. Komen er wespen in de buurt, besproei ze dan met de plantenspuit.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Zij moeten in eerste instantie drinken om dehydratatie te vermijden. In tweede instantie hebben wespen bovendien ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten).
Water gebruiken
Water wordt vaak gezien als een andere methode om van wespen af te komen. De waarheid is dat het verdrinken van een wespennest helemaal geen effectieve methode is. Mede omdat: Afhankelijk van de locatie van het nest kan het gebruik van water je woning beschadigen.
Wespen terroriseren je tuin vooral aan het eind van de zomer
Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los.
Wespen in de winter. Wespen in de winter? Dit komt vrijwel nooit voor, want het is dan gewoon te koud voor insecten. De enige wespen die wel kunnen overwinteren, zijn de koninginnen die in het voorjaar en in de zomer in een wespennest zijn geboren.
Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over. Deze richt zich dan uitsluitend op het leggen van eitjes in nieuw gebouwde cellen. Langzaam maar zeker breidt het nest zich uit: tegen de zomer zitten er 3000 tot 7000 wespen in het nest, afhankelijk van de soort.
Deze koninginnen voeden zich in het begin met nectar, en stuifmeel en indien aanwezig ook honingdauw. Ze bouwt de eerst vijf tot tien cellen zelf en legt daar een bevrucht eitje in. Het sperma van meerdere mannetjes dat nodig is voor de bevruchting heeft de jonge koningin vanaf de paring meegedragen.