Dit GAMMA-schroefbit is speciaal geschikt voor het monteren van gipsplaatschroeven in hout. U plaatst dit schroefbit op een boormachine, zodat u de gipsplaatschroef met grotere kracht kunt vastschroeven. Zo plaatst u snel en met gemak gipsplaten tegen een houten ondergrond.
Kruiskop Philips (PH)
Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals je al verwacht heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten. Logischerwijs heb je hier ook een speciale kruiskop bit voor nodig.
Welk bitje je moet kiezen hangt af van het type schroef dat je wilt gaan schroeven. Je moet een bitje kiezen dat past bij de aansluiting van de schroef. Hieronder vind je de meest voorkomende types aansluitingen. Aan de hand hiervan kun je herkennen met wat voor schroef je te maken hebt.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Voor een standaard binnen zeskant word een inbussleutel gebruikt. Er zijn echter ook binnen zeskanten waarvan de zijkanten van het zeshoek iets naar binnen glooien. Op deze speciale zeskanten past een torxsleutel of torxschroevendraaier.
Deze torx maat vindt je meestal bij schroeven met een diameter van 4mm. Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50.
Door de grote populariteit van de slagschroefmachines heeft WERA een speciale bit ontwikkeld, de zogenaamde Impaktor-bit, die de piekkrachten kan weerstaan die ontwikkeld worden bij elke klap die de slagschroefmachine uitdeelt.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
De schroevendraaier is geschikt voor kruiskopschroeven, de zogenoemde Pozidriv-schroeven. Hiervoor staat de afkorting PZ. De Pozidriv-schroevendraaier is geschikt voor schroeven met maat PZ2. Dat zijn meestal schroeven met een diameter van 3,5mm tot 5mm.
Y-bits: Y-bits met een gele kleurmarkering kunnen gebruikt worden voor schroeven met een hoek groter dan 90 graden, waarbij je te maken hebt met de vorm van een verzonken kop.
Toepassingen van gipsplaatschroeven
Zoals gezegd heeft u de keuze tussen een fijne of een grovere schroefdraad. Bij toepassingen op houten ondergronden kunt u het beste een gipsplaatschroef met een grove schroefdraad gebruiken, bij metalen ondergronden kiest u voor een fijne schroefdraad.
Lengte van gipsplaten schroeven Bij een enkele gipsplaat moet men gipsplaat schroeven gebruiken met een lengte van 25 mm . Als men twee gipsplaten moet bevestigen, dan moet men gipsplaat schroeven gebruiken met een lengte van 25 mm bij de eerste gipsplaat en een schroef van 35 mm op de buitenste gipsplaat .
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd.
Boren in (bak)steensoorten gaat altijd met een boormachine die uitgerust met klopfunctie (zoals een klopboormachine) en speciaal voor steen geschikte boor. Voor zachtere stenen zoals metselwerk is het goed om te werken met een steenboor welke is uitgerust met een hardmetalen punt en beitelvormige, scherpe snijkant.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Slagschroefbits zijn bits die specifiek zijn ontwikkeld voor het gebruik met slagschroevendraaiers. Deze bits zijn zo ontworpen dat ze de slagen en de kracht van slagschroevendraaiers kunnen verwerken. Dit komt door de torsiezone die in de bits verwerkt zit.
Hoe werkt een slagschroevendraaier? In plaats van een elektromotor wordt in een slagschroevendraaier een slagkop gebruikt om kracht te genereren. Deze levert de benodigde kracht voor het indraaien van schroeven van elke diameter, zonder dat er extra veel stroom van de accu nodig is.
Onze keuze voor de beste slagschroevendraaier is gevallen op de Makita DTD152Z. Het is een compacte, snelle machine met een krachtige motor van 18V. Het huist een accu van 6Ah en heeft een maximale koppel van 165Nm.
Een nog complexere vorm is de XZN. Dit is een veeltand (ster) en wordt ook wel multi-torx of spline genoemd. Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes.
Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding.
Torx is een type schroef- en boutkop; de insparing in de kop lijkt op een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. Eind 20ste en begin 21ste eeuw wordt dit type steeds meer een alternatief voor de kruiskopschroef. De afmetingen van de torxschroeven en -bouten staan beschreven in ISO 10664-2014 - Torx.