Daarna leg je over de volledige ondergrond een laag plasticfolie. De plasticfolie zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton in de onderlaag of aangrenzende muren kan trekken. Plaats de folie royaal zodat de wanden aan de onderkant beschermd zijn tegen opspattend beton.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond.
Bouwfolie voor fundering
Je gebruikt het folie dan als beschermlaag tussen de ondergrond en het beton om te snel uitharden te voorkomen. Daarnaast heeft het nog 2 andere voordelen, namelijk: Bescherming tegen vocht en kou. Het voorkomen van optrekkend vocht in muren.
Bouwfolie is zeer geschikt om op de vloer te leggen en overheen te lopen. Daarnaast is deze folie ook geschikt als ondergrond bij het storten van beton. De folie zorgt ervoor dat het water niet wegloopt, zodat het beton niet te snel kan uitdrogen.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
Gebruik van plastic folie op pas gestort betonvloer
Om de binding van het cement te optimaliseren, kan deze direct na het storten nat gemaakt worden, waarna een standaard plastic afdekfolie over het natte beton gelegd wordt. De folie heeft daarbij tot doel om snel uitdrogen van het beton te voorkomen.
Laat de folie minimaal twee weken liggen, maar hoe langer hoe beter. De bekisting laten staan: De bekisting houdt de verdamping van water voor een gedeelte tegen. Aanbrengen van een curing compound.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking.
Het is belangrijk om te weten dat je het beton nooit direct kan storten op zand. Dit komt omdat zand het vocht uit de betonmortel onttrekt, waardoor het niet goed kan uitharden. Het beton wordt dan poreus en zal snel gaan scheuren.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
Voor voldoende draagvermogen is het van belang dat de fundering minimaal 20 centimeter in de grond steekt. Door een zandlaag boven de onderkant van de dragende muren te behouden, wordt voorkomen dat het zand onder een op staal gefundeerde woning weg kan lopen, waardoor verzakking kan ontstaan.
Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt.
Betonvloer op zand
Wanneer u beton wilt storten op een ondergrond van zand, dan wordt er aangeraden om eerst een laag isolatiemateriaal aan te brengen. Vervolgens kan er een minimale dikte worden aangehouden van 12 cm.
Schuimbeton storten
Voordat er schuimbeton word gestort moet er wel nog wat dingen gebeuren. Om het te kunnen storten moet eerst een bak of kuip van plasticfolie gemaakt worden. Deze folie voorkomt het weglopen van het schuimbeton tijdens het storten en het onttrekken van water aan het schuimbeton.
Voor dekvloeren wordt een dikte aangehouden van 30-70 mm. Voor monoliet vloeren/ gevlinderde vloer in een woning geldt een dikte van 7-12 cm. Voor een betonvloer op zand is een dikte van 15-20 cm nodig. Wanneer een gevlinderde betonvloer een verwarming heeft wordt een dikte van 12-18 centimeter aangeraden.
Egaliseren en beton storten op zwarte aarde
Is de ondergrond niet helemaal egaal, dan is het verstandig om deze eerst te egaliseren met behulp van een laag metselzand of ophoogzand. Dit biedt sowieso een betere ondergrond om beton op te storten dan bijvoorbeeld zwarte aarde.
Eén van de meest gekozen isolatiematerialen voor een nieuw te storten betonvloer is EPS, ook bekend als tempex of piepschuim. EPS is goedkoop en een lichtgewicht materiaal.Dat laatste maakt het dan ook makkelijk verwerkbaar.Het is daarnaast vocht- en schimmelwerend en kan niet rotten.
De meeste spanning komt in de bovenkant van de vloer. Leg daarom de wapening op ongeveer 4 cm van de bovenkant van de betonvloer. Deze afstand mag niet minder zijn want dan kan de wapening gaan roesten en krijgt u betonrot.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken.
Bij het isoleren van een woning wordt vrijwel meteen aan isolatiemateriaal gedacht, maar een vochtregulerende folie is meestal bijzaak. Onterecht, want een damp-open folie, dampdichte folie, dampremmende folie en klimaatfolie zijn een zeer belangrijk onderdeel van je isolatieklus.
2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.
Bij hogere temperaturen bestaat het risico dat het water te snel verdampt. Hoe voorkom je dat beton uitdroogt? Bijvoorbeeld door het pas gestorte beton af te dekken met plastic folie, de bekisting te laten staan of door een 'curing compound' aan te brengen. Hiermee wordt het water vastgehouden in het beton.
Hoe sterk is beton na 1 week? Na 1 week heeft beton ongeveer 50-70% van zijn uiteindelijke sterkte bereikt. Dit hangt echter sterk af van de specifieke betonmix en de omgevingsomstandigheden. Het blijft gedurende deze periode uitharden en sterker worden, zelfs als het oppervlak droog lijkt.