Kogelbiefstuk is erg mals rundvlees, mager en zeer smaakvol! Het wordt gesneden uit een grote ronde spier uit de bovenbil van het rund, de kogel. Na de Tournedos is dit de zachtste spier van het rund en daarom is dit zeer bruikbaar als biefstuk.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
OSSENHAAS. Dit is het meest malse stukje vlees dat je kan krijgen. Hij is ook relatief het duurste. Dit stukje is uitermate geschikt om gasten mee te verassen tijdens een etentje.
Wat is de beste steak? Smaken verschillen maar over het algemeen worden de steak van de rundsoorten Black Angus en Wagyu als het allerbeste ervaren. Dit komt door de rijke vet marmering, wat bijdraagt aan een overheerlijke smaak. Daarbij hebben deze runderen een zeer malse structuur.
Hoe malser hoe lekkerder
Zoals gewone biefstuk, kogelbiefstuk, entrecote, Rib-eye, lendebiefstuk en ossehaas of haasbiefstuk. Hou er rekening mee, hoe duurder de biefstuk hoe malser deze is. Haasbiefstuk (ook wel tournedos genoemd) is de meest malse soort en lendebiefstuk de minst malse soort.
Biefstuk loetje bereiden
Neem ossenhaas biefstuk of kies voor kogelbiefstuk. Er wordt vaker gekozen voor ossenhaas, maar kogel kan ook prima. Dan ben je meteen een stukje goedkoper uit. Maak dit gerecht altijd op smaak met zout, witte peper en sambal.
Conclusie: Het voornaamste verschil tussen kogelbiefstuk en biefstuk van de haas is hun herkomst op het rund en hun textuur. Ossenhaas is malser met een zachtere textuur, terwijl kogelbiefstuk nog steeds zeer mals is maar met een iets steviger bite.
Wat is er zo speciaal aan wagyu? Authentiek Wagyu-rundvlees is één van de meest gewilde en luxeuze vleessoorten ter wereld. Wat het zo speciaal maakt is de buitengewone marmering, die een luxe, boterachtige malsheid creëert die anders is dan ieder andere steak van Nederlandse gefokt fee.
Kogelbiefstuk is mals vlees, de spieren in het vlees zijn namelijk kort. Het vlees is na ossenhaas en lendebiefstuk het meest malse vlees van de rund.
In tegenstelling tot gewone biefstuk, heeft de entrecôte een rand vet. Dit geeft smaak aan het vlees en het blijft hierdoor ook erg mals. Je kunt de entrecote in het geheel (inclusief vetrand) bakken of grillen, maar je kunt ook het randje vet eraf snijden en dit eerst bakken.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dé perfecte biefstuk maakt. Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees 'schrikt'. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Kogelbiefstuk: wordt gesneden uit een deel van de bovenbil en het spierstuk (de kogel) van een rund, maar ook uit de zijlende. Deze steak is minder mals dan een tournedos maar malser dan een gewone biefstuk. Klinkt alsof je misschien een wat taai stukje vlees zou kopen, maar is absoluut een mooie biefstuk.
Te lang bakken van een biefstuk kan resulteren in taai vlees. Laat de biefstuk na het bakken 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd de biefstuk tegen de draad. Op deze manier behoud je de malsheid van jouw perfect gebakken biefstuk.
Het vlees van een ribeye bevat meer vet en marmering dan een entrecote, waardoor het malser en sappiger is. Een entrecote is daarentegen magerder en heeft minder marmering, waardoor het minder sappig kan zijn. Daarnaast heeft een ribeye een grotere vetrand dan een entrecote.
Het verschil
De ossenhaas zit in de rug van de koe en is een langvormige niet-actieve spier. Kogelbiefstuk komt uit de bil van de koe.
Is diamanthaas hetzelfde als ossenhaas? Het antwoord is nee. De diamanthaas komt uit het schouderblad van de voorpoot van het rund en de ossenhaas uit het schouderblad van de achterpoot. Het zijn beide wel de meest malse stukken uit de schouderbladen bovenaan de poten.
Rosbief en biefstuk zijn beide rundvleesproducten, maar ze verschillen in bereidingswijze, presentatie en vaak ook in het specifieke deel van het rund waaruit ze zijn gesneden.
Een Duitse biefstuk zit eigenlijk tussen een biefstuk en een tartaar in. Een rundertartaar is vaak gemalen, terwijl Duitse biefstuk gehakt wordt. Onze Duitse biefstuk is grofgehakte biefstuk, op smaak gemaakt met peper, zout en ui.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Chateaubriand wordt gesneden van het dikke uiteinde van de zogenaamde haas van het rund. Het is mager vlees en heeft daardoor een minder uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld de ribeye.
OSSENHAAS OF FILET PUR
Het beste (en vaak ook duurste) stuk van het rund. Je vindt dit botermalse stukje vlees aan de rugkant, net onder de ribben. Het heeft een dieprode kleur en is zo fijn van structuur dat het bijna smelt op je tong.
Een chateaubriand is afkomstig van de ossenhaas van een rund. Dit vlees bevindt zich onder de rugspier van de koe en is in de meeste gevallen het grootste stuk ossenhaas. Hierdoor is dit stuk vlees dan ook altijd behoorlijk aan de maat, waardoor je kunt genieten van een smaakvol en groot stuk vlees.