Twee honden zijn al snel vrij sterk samen. Zeker als je twee honden hebt van een flink formaat, dan kan het een uitdaging zijn wanneer ze beide aan de lijn trekken tijdens het wandelen. Soms is het verstandiger om de honden los van elkaar uit te laten, wat leidt tot flink wat extra werk en tijd.
Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
Ga niet met de twee honden meteen in een kleine smalle ruimte. Ga eerst met de nieuwe hond naar binnen en laat deze even het huis verkennen neem hem daarna weer mee naar buiten of even in een aparte ruimte. Laat de eerste hond nu binnen en laat deze even snuffelen.
Honden zijn sociale dieren, ze snakken vaak naar regelmatige menselijke aandacht en zonder dat raken ze verveeld en eenzaam. Bovendien is het zo dat volwassen honden hun plasje meestal maar zes tot acht uur kunnen ophouden, dus moet u hier rekening mee houden als u ze alleen laat.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Eén nieuwe hond is vaak al uitdagend genoeg voor de meeste baasjes. Deskundigen raden dan ook af om twee puppy's tegelijk te adopteren. Maar als je al twee pups in huis genomen hebt, dan kun je het plezier verdubbelen met de juiste training- en socialisatietechnieken.
Het is belangrijk dat de honden kalm en op hun gemak zijn. Oefen het wandelen dus eerst het wandelen met elke hond apart zonder dat de hond aan de leiband trekt. Doet een hond dat toch? Stop dan eventjes, wacht totdat de hond zelf de leiband weer slap maakt, en loop dan direct door.
“Teven zijn gemakkelijker te trainen dan reuen.” “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan teven.” Zo kun je nog even door gaan, maar je ziet zelf ook vast een trend hierin. Wat blijkt; het temperament, het ras en achtergrond van de specifieke hond vinden we veel belangrijkere factoren dan het geslacht.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Wanneer we jou de vraag stellen of jouw hond een beste vriend heeft, hoef je daar waarschijnlijk niet lang over na te denken. Enkele kenmerken die wijzen op een hechte vriendschap tussen honden: Elkaar uitbundig begroeten na afwezigheid. Elkaar opzoeken in een groep/plek met andere honden.
Hou korte sessies met veel pauzes. De kennismaking tussen hond en kat verloopt het beste wanneer je de sessies kort houdt, slechts enkele minuten per keer. Breng de hond en kat samen in verschillende ruimtes door het hele huis, verschillende keren per dag, zodat ze gewend raken om elkaar te zien en te ruiken.
Wanneer je hond gromt naar andere honden, geeft hij hiermee een waarschuwing aan de andere hond. Het is een manier om de andere hond te laten weten dat hij niet dichterbij moet komen, of moet stoppen met het gedrag dat hij uitoefent. Je hond kan naar andere honden grommen: Grommen naar elke hond die hij tegenkomt.
Probeer in het geval van een minder prettige ontmoeting altijd rustig te blijven. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding alleen maar aan. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme wijze af te leiden.
Verreweg de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit niet uit agressie of dominantie. Het gedrag kan heel agressief en/of dominant overkomen, maar er is iets anders aan de hand. Het uitvallen is een uiting van puur onopgevoed gedrag.
Zorg wel dat je pup tijdig gevaccineerd is voor je hem in contact brengt met andere honden en dieren. Als je (nog) geen inentingen hebt gehaald, is de pup bevattelijk voor besmettelijke en soms gevaarlijke ziektes, zoals parvo, ziekte van Weil of kennelhoest.
Honden en puppy's 'bijten' elkaar tijdens het spelen. Dit is geen doorbijten, maar speels, zachtjes bijten. Ze corrigeren elkaar wanneer er iemand te hard bijt. De pup die gebeten wordt jankt of 'schreeuwt' waardoor de bijtende pup schrikt en het rustiger aandoet.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Zo kunnen bijvoorbeeld ouderdomsverschijnselen ook meespelen. Maar wat is nu het maximale hoe lang u een hond alleen thuis kan laten? De meningen van de experts blijken verdeeld, maar een veel gebruikte richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Vrouwtjes (teven) zijn wat beter te trainen en zijn minder snel afgeleid. Ze zijn ook beter te socialiseren met andere honden, maar pas op als je het vrouwtje introduceert aan een mannetje dat niet gecastreerd is. Het mannetje kan onstuimig zijn en er is een kans op onbedoeld paren.
Hoewel? Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij je wel degelijk kan verstaan. Als je alleen thuis bent met je hond, praat je vast weleens tegen hem. Tot je zo opgaat in jullie 'gesprek' dat je je huisdier vragen gaat stellen en je je realiseert dat-ie je helemaal niet kan verstaan.