Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel! Deze tips werken prima met bierflessen, maar het beste met bier in blik. Blik neemt namelijk sneller de koude temperatuur over.
Voor drankjes die buiten de koelkast de hele dag koud blijven vul je een grote fles met een drank naar keuze, en deze leg je vervolgens in de vriezer. Kort voordat je weggaat haal je de fles uit de vriezer. Gedurende de dag zal de inhoud smelten en kun je de ijskoude drank drinken.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
Volgens de overlevering is het een paar centimeter onder het oppervlak al koud genoeg om pilsjes af te koelen. Dus graaf een gat in je tuin of een perkje van de gemeente. Drop je bier erin, gooi er een plas water en modder overheen en kom over een paar uur terug.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
IJswater kan ook worden geproduceerd door de warmtewisselaar in een waterbak te plaatsen. Op deze manier ontstaat een gedompelde koeler die eventueel kan worden ontworpen om (wel) aan te vriezen en ijs op te slaan. In dat geval spreken we over een ijsbank.
Om het bier te koelen, kan het fust op de goede temperatuur gebracht worden, of wordt het bier gekoeld wordt door een koelunit (4), voordat deze naar de tapkraan gaat.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
De reden dat je je bier een tijdje in de vriezer kunt bewaren is omdat alcohol een lagere vriestemperatuur kent dan zuiver water. De meeste bieren bevatten ook suikers, wat daarmee de vriestemperatuur ook verlaagt. Als je het bier te lang in de vriezer houdt kan het bier echter zijn smaak verliezen.
Ik heb alcohol gedronken. Na hoelang mag ik weer rijden? Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Bier is een natuurproduct en niet onbeperkt houdbaar. Bewaar het altijd op een koele en donkere plek, op een constante temperatuur tussen de 10°C en 15°C. Een kelder of een donkere kast zijn ideaal.
"De ravage in de vrieskast is enorm. Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende, dorstlessende bieren. Ook kan er smaakverandering optreden. Bier bevriezen is dan ook af te raden.
Voor een bier met een alcoholpercentage van 5%, geldt dat dit bevriest bij een temperatuur tussen de 2 en 3 graden Celsius. Bieren met een hoger alcoholpercentage bevriezen bij een lager vriespunt. De verschillende factoren die meespelen wanneer bier bevriest: De grootte van de bierfles of het blikje.
Een biertje heeft ongeveer 40 minuten nodig om goed koud te worden in de vriezer. Typische bieren met een laag alcoholgehalte duurt ongeveer 60-90 minuten om te bevriezen, als het begint bij kamertemperatuur. Als het bier meer alcohol bevat dan, je raadt het al, zal het langer duren om te bevriezen.
Doe flink wat ijsblokken in een emmer of badje met water en voeg enkele lepels zout toe. Zout doet het ijs sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron: jouw drankje. In een paar minuten heb je een lekker koude fles.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
De grootte van de koude schock hangt af van hoe gewend je bent aan koud water. In heel koud water treedt er al na enkele minuten een verstijving van de spieren op, waardoor verdrinking mogelijk is. Een half uur later zal het lichaam onderkoelen: het heeft dan een inwendige temperatuur van minder dan 35°C.