Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Dierlijke melken hoef je niet te schudden voor gebruik. Sterker nog, schudden creert luchtbellen die zich binden met vet en die zitten enorm in de weg als we mooi microschuim willen maken... dus dierlijke melk rustig uit het pak overschenken in je melkbak en goed koud (3 graden) plaatsen in je koeling.
Na het pompen:
Moedermelk kan er helder, blauwachtig, gelig of bruinachtig uitzien. Draai de container voorzichtig rond om de room weer in de rest van de melk te mengen. Het schudden van de melk wordt afgeraden, omdat dit kan leiden tot afbraak van enkele waardevolle bestanddelen van de melk .
Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het 'rot' ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken.
Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar. Als je de melk tot kamer- of lichaamstemperatuur hebt opgewarmd, kun je deze in een babyfles doen.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Het laurinezuur uit de melk werkt heel goed tegen huidveroudering, puistjes en ontstekingen. Gewoon wat moedermelk op een wattenschijfje druppelen en je gezicht mee insmeren na je gezichtsreiniging.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Zodra de melk is afgekolfd, kan lipase een snelle afbraak van vetten in de afgekolfde melk veroorzaken, wat een zeepachtige geur en smaak veroorzaakt. Als uw melk "zuur" of "ranzig" ruikt, kan dit door oxidatie komen .
Het idee dat schudden de melk kan schaden, is gewoon een mythe . Als kolfers is het belangrijk om de feiten te kennen en vertrouwen te hebben in wat we doen. We proberen allemaal het beste voor onze baby's te doen. Houd in gedachten dat de reis van elke kolfer anders is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.
Moedermelk bevat ook het hormoon cholecystokinine (CCK).Dit zorgt ervoor dat zowel de moeder als de baby zich slaperig gaan voelen.
Bacteriën kunnen snel groeien in ontdooide melk, vooral als deze op kamertemperatuur wordt bewaard of als de bewaarcondities niet optimaal zijn. Door de melk binnen 24 uur te gebruiken , minimaliseert u het risico op bacteriegroei en zorgt u ervoor dat de melk veilig is voor uw baby .
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Roeren en niet schudden. Om de melkpoeder goed met het water te mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden en keren). U moet niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij uw baby voor krampjes kunnen zorgen.
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
We krijgen wel eens de vraag van moeders of hun baby wel genoeg binnenkrijgt. Ze drinken dan maar 5 minuten aan de borst of ze doen er juist heel lang over en komen na een half uur weer. Alles tussen de 5 minuten en 45 minuten is normaal. De duur is afhankelijk van de leeftijd van je baby.
Borst leeg drinken
Je borsten kunnen die eerste maanden soms 'vol' voelen, doordat ze steeds weer vollopen met melk. Is dit gevoel na het drinken verdwenen en voelen ze zacht en soepel aan, dan zijn je borsten goed leeggedronken. Geef je 1 borst per keer, dan geldt dit steeds voor 1 borst.
In de tepel zitten gemiddeld negen piepkleine gaatjes waardoor de melk naar buiten kan. De tepelhof is de donkergekleurde huid rond de tepel.
Nadelen van borstvoeding
Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken. Als je kind eenmaal gewend is aan jouw tepel, dan wil hij misschien niet meer aan een flesje met afgekolfde melk drinken. Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. In het begin kan het nog best moeilijk zijn.
Als je moedermelk nog kan worden geconsumeerd, kan je er ook mee koken, tot groot genoegen van je baby! Je kan bijvoorbeeld yoghurt maken, ijs, pudding, rijstpudding, griesmeel met melk, koekjes voor peuters, groentesoep, aardappelpuree, cake, pannenkoeken, ... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Moedermelk hoeft niet opgewarmd te worden. Het kan op kamertemperatuur of koud geserveerd worden . Als u besluit om de moedermelk op te warmen, volgen hier enkele tips: Houd de verpakking afgesloten.
Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren. Bij een goede productie en geen klachten van te volle, pijnlijke borsten mag de frequentie van kolven minder vaak zijn.