Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Kook de spruitjes 2-3 min., haal ze eruit, dompel ze in het ijswater om ze volledig af te laten koelen, laat ze uitlekken en leg ze in een enkele laag op de schaal . Vries ze in tot ze stevig zijn, doe ze in een zak en bewaar ze in de vriezer.
Verwijder alle bruine of gele bladeren om rotting te voorkomen en was de spruitjes pas vlak voordat u ze wilt gebruiken. Bewaar ze in plaats daarvan in een luchtdichte voedselcontainer of een plastic zak met een veilige ritssluiting .
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Instructies: Voor het beste resultaat kook je het bevroren. Doe het in een pan met kokend water. Breng het aan de kook. Laat het 4-5 minuten sudderen.
Als u diepvriesspruitjes gebruikt, laat ze dan een paar minuten ontdooien op kamertemperatuur voordat u ze snijdt. De grootte van de spruitjes heeft invloed op de kooktijd.
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie. Hou ook een portie met een handvol spruitjes apart.
Gekookte spruiten kun je, in een afgesloten bakje, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Zodra ze zijn afgekoeld en droog, kunt u ze in een nieuwe zak of een andere container verzegelen . Uw zelfgekweekte spruiten zouden gemakkelijk wekenlang (afhankelijk van het type spruit) in de koelkast moeten kunnen worden bewaard.
Spruitjes bewaren
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
Zijn bevroren spruitjes net zo gezond als verse? Wat betreft voedingswaarde lijken bevroren spruitjes behoorlijk op verse en kunnen ze zelfs hogere hoeveelheden van sommige vitamines bevatten . Bekijk mijn bericht over de voedingsverschillen tussen verse en bevroren groenten om meer te weten te komen.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Rauwe spruitjes kunnen een vreemde smaak en een papperige textuur krijgen als ze ontdooid worden. Blancheren voor het invriezen is een betere aanpak om hun kwaliteit te behouden . Dit zal helpen om hun kleur, smaak en textuur te behouden, waardoor ze hun beste kwaliteiten behouden, zelfs nadat ze zijn ingevroren.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Edwards merkt op dat alle producten – zelfs biologische producten – voor consumptie gewassen moeten worden om vuil, gruis, insecten en resten van pesticiden te verwijderen .
Snijd met een schilmesje de onderste stengel van de spruiten af, vooral als ze droog of vergeeld zijn. Verwijder vergeelde of beschadigde buitenste bladeren. Pel alle vergeelde of beschadigde buitenste bladeren af en gooi ze weg. Snijd de spruiten doormidden.
2/ Spruitjes opwarmen
Warmte kan er namelijk voor zorgen dat de nitraten (een bron die ze nodig hebben om te groeien) van vooral spruitjes en spinazie (goed tegen constipatie!) giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
Zet eerst een kruis in de stam van de spruiten, en doe ze daarna in een pan met ruim water en een snuf zout. Breng dit zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo'n 10 tot 13 minuten koken.
Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca.2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).