Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof. Hierdoor zijn ze waterdicht.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk.” Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Voor een optimaal recyclageproces is het belangrijk dat we drankkartons zorgvuldig sorteren. Laat ze dus zeker niet verloren gaan in het restafval, maar stop ze allemaal in je blauwe PMD-zak. Maak de drankkartons wel leeg voor je dat doet.
Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits. Siliconenkits, verpakkingen van motorolie, brandstoffen, pesticiden, maar ook lege verfpotten horen niet thuis in de PMD-zak, maar bij het KGA.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval. Zulk papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje.
Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).
Wanneer we De Afvalwijzer van de gemeente bekijken, lezen we dat aluminiumfolie bij plastic (PMD) hoort. Onder het kopje metalen verpakkingen staat namelijk: (fris)drankblikjes, groente- en soepblikken, blikjes van honden en kattenvoer, metalen deksels, tubes, doppen, siroopflessen, aluminium schaaltjes en bakjes.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Let op: Het kaarsvet verbrandt bij het omsmelten van de glasscherven. Als de glazen pot geen verpakkingsglas is, dan hoort het in de vuilnisbak." Als het dus niet in glas zit, maar in het overblijfsel van een waxinelichtje, of als het gewoon kaarsvet van een losse kaars is dan moet het bij het restafval.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Kaarsresten en waxinelichtcupjes moeten gewoon in de vuilnisbak.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.