Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Kook vervolgens 15 tot 20 minuten voor zachte bloemkool en 10 minuten voor een wat stevigere bloemkool. Je kunt ook de bloemkool snijden in roosjes. Houd dan een kooktijd van 7 tot 10 minuten aan. Tip: voeg een schepje suiker of een scheutje melk toe om de bloemkool wit te houden.
Bloemkool is bitter en daar houden veel mensen niet van. Hoe zou je de bloemkool extra smaak kunnen geven? De meest gebruikte techniek; kaas over je bloemkool. Kaas is van zichzelf erg zout.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Knolselder verkleurt dus snel. Citroensap biedt soelaas tijdens het schillen, maar ook tijdens het koken willen we die mooie witte kleur behouden. Daarom voeg je in het kookwater doorgaans melk toe. Zorg dat de groente net onder staat in een mengsel van 50% water en 50% melk.
Rauwe melk wordt best eerst gekookt. Dat advies geeft het Voedselagentschap al enkele jaren en is gestoeld op het inzicht van hun wetenschappelijk comité. In rauwe koemelk kunnen namelijk ziekteverwekkers voorkomen die oorzaak kunnen zijn van een voedselinfectie.
Schoonmaken. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen.
Net als bij andere kruisbloemige groenten, zegt Messer dat bloemkool spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of gasvorming bij sommige mensen . "Dit kan oncomfortabel en zelfs gênant zijn," zegt ze, eraan toevoegend dat zulke mensen dit kunnen verbeteren door kleinere hoeveelheden te eten.
Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Het combineren van bloemkool met andere voedingsmiddelen die makkelijker te verteren zijn, kan ook helpen om gas te verminderen. Bijvoorbeeld, het toevoegen van een portie magere eiwitten, zoals gegrilde kip of tofu, aan uw bloemkoolgerecht kan helpen om de hoeveelheid vezels en koolhydraten in evenwicht te brengen. Dit kan helpen om de opbouw van gas in de darmen te voorkomen.
Om de smaak te verzachten, week je de hele bloemkool (bladeren verwijderd) 30 minuten in koud, gezouten water voordat je hem stoomt . Sommige bittere componenten lekken eruit. Door bloemkool te weken, krijgt je bloemkool ook een sneeuwwitte uitstraling. Zorg ervoor dat je hem niet langer dan vijf minuten stoomt.
Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. De groente staat ook in de Schijf van Vijf. Let er wel op dat je bloemkool niet te lang kookt: dan verliest het zijn voedingswaarde.
In sommige gevallen wordt er een drukverband aangebracht om het oor te beschermen tijdens het genezingsproces. Preventie is ook belangrijk. Het dragen van beschermende oorkappen of een helm tijdens sporten zoals worstelen, boksen en rugby kan de kans op een bloemkooloor aanzienlijk verkleinen.
Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet de temperatuur lager als het water kookt. Zodra het water kookt gaat de kooktijd in. Na 6 tot 8 minuten is de bloemkool gaar.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
"Sommige groenten zoals wortels, paprika's, ui, broccoli, bloemkool en champignons kunnen de avond van tevoren gesneden worden en in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaard worden. Bewaar ze niet in water, omdat ze anders water opnemen en hun textuur en smaak kunnen veranderen.
In kleine hoeveelheden geeft het al smaak aan allerlei gerechten én dranken! In Nederland kennen wij de toepassing van nootmuskaat op groenten als bloemkool en sperziebonen. Deze krijgen net dat extra beetje pit. Daarnaast past nootmuskaat goed in gehakt en worstsoorten.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Door bloemkool te grillen en flink te verkolen, krijg je een lage bastoon die een extra dimensie aan smaak toevoegt. Gepureerde bloemkool is flauw, maar vervang de helft van je bloemkool door gegrilde bloemkool voordat je gaat pureren, en het gerecht heeft opeens een rokerige diepte.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool bevatten hoge niveaus van onoplosbare vezels , die snel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral wanneer ze rauw worden geconsumeerd. Symptomen kunnen zijn: een opgeblazen gevoel, gas en krampen.
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Dankzij de vitamine K die bloemkool bevat, bevordert het de gezondheid van de botten en een goede bloedstolling .
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Daarom is het essentieel om de kool (of bloemkool) in kleine stukjes te snijden.Vervolgens moet men zout toevoegen aan een grote pan met heet water.De koolstukken moeten dan 10-15 minuten in dit water worden geweekt . Dit proces zal de insecten dwingen om eruit te komen of te sterven door uitdroging.
Het is het beste om een bloemkool te weken voordat u hem kookt om vuil, pesticideresten en insecten die zich in de bloemkool kunnen verstoppen te verwijderen . Vul hiervoor een kom met gezouten water en dompel de bloemkool volledig onder. Laat hem ongeveer 15 minuten weken voordat u het water afgiet en hem afspoelt.