Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme, waardoor het toedienen van een elektrische schok onnodig wordt uitgesteld. Zorg voor een veilige plaats om hulp te verlenen.
Er zijn verschillende soorten hartactiviteit. Bij een normaal hartritme, of zelfs een verstoord hartritme, zal een AED niets doen. Wanneer er dan een schok zou worden toegediend, is dit levensgevaarlijk. De AED meet het type hartactiviteit en bepaalt dan of er een schok kan worden gegeven.
Een AED kan worden gebruikt bij mensen met een pacemaker. In sommige gevallen kan het zijn dat de AED door de pacemaker geen hart analyse kan maken. Plak in dit geval de elektroden andersom, dus boven de linkertepel en onder de rechterborst.
Hoe werkt een AED en wat doet het met je hart? Een automatische externe defibrillator geeft de sinusknoop, onze natuurlijke pacemaker, de kans om terug de controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het chaotische hartritme dat ontstaat bij een plots hartfalen even stil en 'reset' het.
Als er onvoldoende elektrische activiteit aanwezig is dan zal de AED geen schok adviseren, maar instructies geven om te starten met reanimeren en borstcompressies uit te voeren.
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Een AED geeft geen schokadvies als het hart niet fibrilleert. Fibrilleren betekent dat het hart ongecontroleerd samentrekt. Wanneer hier dus geen sprake van is, geeft de AED geen schokadvies. Wanneer het hart echt stilstaat en er geen elektrische activiteit aanwezig is, geeft de AED ook geen schokadvies.
Kan een AED een foute interpretatie maken? Een AED maakt gebruik van complexe analyse systemen om het hartritme te interpreteren. Wanneer iemand gebruik maakt van een AED zal deze in meer dan 95 % van de gevallen de juiste keuze maken om defibrillatie toe te passen.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Het kan helpen om hardop te tellen.
Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel. Bij kinderen plak je de elektroden soms anders. Meer informatie over AED elektroden bij kinderen.
Wie mag een AED gebruiken? Iedereen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen.
Aandachtspunten AED gebruik
Zweet/nattigheid op borstkas afdrogen. Lichaamsbeharing op plaats stickers verwijderen. Pacemaker. Tepel.
Ja, een AED kan zonder meer veilig gebruikt worden bij een slachtoffer die in de regen of een plas ligt. De stroom loopt namelijk tussen de elektroden. Wel dient men ervoor te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de borstkas van het slachtoffer.
Mensen vinden het achteraf vaak vreemd wanneer het AED-apparaat tijdens de reanimatie geen schok heeft geadviseerd, toch komt dit maar in 50% van de gevallen waarbij een AED-apparaat is betrokken, voor.
automated external defibrillator (AED) in space. [...] automatische externe defibrillator (AED) in de ruimte. to a victim of sudden cardiac arrest (SCA).
Denk aan extra batterijen en accu's, extra elektrodestickers, maar ook andere accessoires en hulpmiddelen zoals een beademingsmasker of kiss of life. Een goed uitgeruste AED tast biedt je een compleet reanimatie pakket.
Indien een hartstilstand wordt vastgesteld is het essentieel om direct, zonder vertraging hulpdiensten te waarschuwen, zodat de keten van overleven vroegtijdig wordt opgestart en tijd kan worden gewonnen. Het (leren) herkennen van een ademstilstand, agonale ademhaling en een circulatiestilstand is essentieel.
Iedereen kan een AED aansluiten omdat AED's altijd zijn voorzien van duidelijke instructies. Bij eenvoudige apparaten betreft het meestal alleen geschreven instructies. Uitgebreidere AED's hebben vaak ook gesproken instructies of visuele instructies.
Doe ook het volgende: Zet de AED tijdelijk op 'non-actief' in het HartslagNu-account, dit doe je via de knop 'AED uitschakelen'.Vervang de elektroden en indien nodig ook de batterij. De verbruikskosten van een AED na een reanimatie kun je vergoed krijgen.
Ja, een AED kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 8 jaar of 25 kg. Volgens de nieuwe ERC richtlijnen mogen kinderen tussen de 1-8 jaar aangesloten en gedefibrilleerd worden met een conventionele AED met standaard elektroden.
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. A: Het apparaat is vrijwel volledig automatisch. Men hoeft immers het hartfilmpje (ECG) niet te interpreteren en de energie van de schok niet te kiezen.
Volgens de wetgeving is een AED nog niet verplicht, maar het is wel een verplichting om de veiligheid en het welzijn te waarborgen van bezoekers en personeel in uw vereniging, restaurant, bedrijf, peuterspeelzaal, kroeg of winkel.