Een snufje gemalen kurkuma geeft noedels, spaetzle, gekookte aardappelen, evenals pannenkoek en broodknoedel, deeg en omeletten en quiche een smakelijke toets. Strooi het gewoon in het deeg of voeg het toe aan gekookt water met wat olie om gekookte aardappelen of pasta te koken.
Gebruiken. Kurkuma geeft een prachtige gele kleur en een krachtige smaak aan je gerechten. Gebruik de specerij bijvoorbeeld in curries, soepen of smoothies. Of ga voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma smaakt licht peperig en aards en geeft gerechten een diepe, gele kleur. De geur doet denken aan sinaasappel en gember. Kurkuma koop je in de supermarkt vrijwel altijd gemalen in poedervorm. Dit staat ook wel bekend als koenjit.
Je kan ook prima zelf kurkumathee maken. Dit kan met schijfjes verse kurkuma of met kurkumapoeder. Combineer je kurkumathee met wat gember, kaneel, zwarte peper en/of wat citroenschijfjes.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Schillen is nodig voordat je de EAT ME kurkuma verder gaat verwerken. Daarna snijd je de wortel in schijfjes en kook je het mee in gerechten. Als je de wortel uitknijpt, is ook het sap bruikbaar. Denk er even om dat je keukenhandschoenen aandoet, behalve als je van kurkuma-kleurige vingers houdt...
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. De effecten op lange termijn moeten verder onderzocht worden.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Geelwortel (vers of gedroogd) dat u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel heeft geen invloed op uw medicijnen.
Je kunt ook gemalen kurkuma gebruiken, het voordeel hiervan is dat het langer houdbaar is en gemakkelijker, voor een gerecht van 4 personen heb je meest niet meer dan 1 theelepel nodig. Verse kurkuma vind je in de toko en bij sommige (biologische) supermarkten.
Het gedroogde specerij wordt gemaakt van de wortel. De wortel van de kurkuma is ook vers te eten; de smaak is licht bitter, pittig en aards.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer? Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen.
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
Kun je kurkumawortel rauw eten? Nee, in rauwe vorm is verse kurkuma giftig. Dit komt omdat deze een te sterke uitwerking op het lichaam heeft. Rauwe geelwortel bevat een grote hoeveelheid toxinen (gifstoffen).
De verwarmende werking van het oranje worteltje is een weldaad voor je spijsvertering, spieren en voorkomt een loopneus. Voeg wat zwarte peper en een scheutje melk toe en je levenselixer is geboren. Een kop thee met kurkuma is dus een prima ondersteuning bij je dagelijkse portie gezondheid.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Uiteraard is het ook mogelijk dat je allergisch bent voor kurkuma. Huiduitslag kan bij een kurkuma-allergie een van de symptomen zijn. Ook hebben mensen in zeldzame gevallen door een kurkumasupplement soms last van gele ontlasting, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Verse gember eten of drinken is de beste manier om met gember af te vallen. Je kunt gember rauw eten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is gemakkelijker om verse gember thee te zetten of om gember door je eten te verwerken. Je kunt gemakkelijk de gember schillen en gebruiken in verschillende maaltijden.