Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Door zijde te wassen met de hand blijft het materiaal lang mooi. Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma. Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden. Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
Het allerbeste is lauwwarme handwas.Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Indicatie: 25 ml wasmiddel op 2 liter water, 50 ml wasmiddel op 4 liter water, enz. Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
Leg het kledingstuk in een teiltje gevuld met koud water. Voeg een paar druppels wasmiddel voor de fijne was toe en laat het zijden kledingstuk ongeveer drie minuten weken. Wervel het kledingstuk rond in het water om eventueel vuil te verwijderen.
De eerste keer dat je zijde wast kan het wat van de kleurstoffen afgeven, dus is extra voorzichtigheid op zijn plaats. De gouden regel is dat je zijde niet te lang in het water laat liggen. Zijde kun je strijken als het nog vochtig is, door het aan de binnenkant te strijken met een strijkijzer dat lauw is.
Dus, zijde wassen in het kort:
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.
De krimp verschilt per textielsoort. Zo krimpt polyester niet, zijde weinig en katoen en linnen veel.
Goed glad: zijde strijken
De stof dient nog iets vochtig te zijn, zodat kreukels gemakkelijker weg te strijken zijn. Nooit met water besprenkelen: dit geeft heel snel vlekken. Als de stof al te droog is, kunt u er het beste een vochtige doek overheen leggen bij het strijken.
Lage temperatuur (max.110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
De eerste stap bij het wassen van zijde is om een wasmiddel speciaal voor de fijne was te gebruiken. Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Je kunt zijde in de wasmachine wassen, mits deze is uitgerust met een programma voor delicate stoffen. Het wasetiket van het kledingstuk geeft de toegestane wastemperatuur aan. In geen enkel geval mag de temperatuur hoger zijn dan maximaal 30°C.
De glans. Echte zijde heeft een glans die veranderd van kleur als je de zijde beweegt in het licht, nep zijde heeft een witte glans die niet verandert in het licht. Echte zijde wordt warm als je het in je handen wrijft, nep zijde niet.
Zijde lijkt misschien kwetsbaar, maar het is juist een hele sterke stof! Van alle natuurlijke materialen heeft zijde namelijk de sterkste trekkracht. Oftewel: zijde kan tot één vijfde van haar lengte extra rekken voordat de draad breekt.
Zijde is bijzonder gevoelig voor hoge temperaturen. Het moet binnenstebuiten worden gestreken op een lage temperatuur, omdat hoge temperaturen kunnen leiden tot schroeien of verbranden (het glanseffect). U kunt ook een schone, licht vochtige doek gebruiken om direct contact met het strijkijzer te vermijden.
Als je zijde wil strijken doe je dit op een lauwe stand wanneer het kledingstuk nog licht vochtig is.Strijk het enkel aan de binnenzijde en maak geen gebruik van stoom. Besprenkel in geen geval met water, dit om vlekken te vermijden.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is. Deze delicate en elegante stof droogt snel, maar het is beter om hem op een steun te drogen, zodat er geen lelijke rimpels ontstaan.
Katoen kan zelfs zo bewerkt worden, dat het lijkt op zijde. Dit geeft een luxe toon aan een kledingstuk, dat langer meegaat. Ook is katoen luchtdoorlatend en droogt de stof snel door lichaamswarmte. Hierdoor is katoen het ideale materiaal voor in de zomer.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Je kunt een draad wel met een vijfde van de oorspronkelijke lengte uitrekken voordat het breekt. Zijde laadt zich nauwelijks statisch op.
Wat zijn de nadelen van zijde? Zijde verkleurt snel bij hoge temperaturen en in de felle zon.Ook wordt de stof zwakker als het wordt blootgesteld aan te veel zonlicht.De stof kan statisch worden.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.