Je mag een zuur en alkalisch middel nooit mengen. Beide schoonmaakmiddelen verliezen dan hun werking, maar bovenal is het levensgevaarlijk. Bij vermenging kunnen er gevaarlijke gassen vrijkomen.
De pH-waarde geeft de zuurgraad van een reinigingsmiddel aan, op een schaal van 0 tot 14. Een reinigingsmiddel met een pH-waarde van 0 is zuur, een pH-waarde van 7 is neutraal en een pH-waarde van 14 is alkalisch (of basisch). Dus hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het product.
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Allesreinigers zijn lichtzure (pH 6) tot zwakbasische (pH 8) producten. (pH-waarden uitgelegd basisch of zuur). Allesreinigers zijn over het algemeen huidvriendelijke producten. Mocht de huid van uw handen snel droog worden, dan kunt u gebruik maken van handschoenen.
Azijn is een zuurhoudende oplossing met een pH van organische zuren, voornamelijk azijnzuur, en andere organische verbindingen, waarvan vele vluchtige organische stoffen (VOS's) zijn. Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken.
De pH-waarde van een schoonmaakmiddel bepaalt voor welk type reiniging de vloeistof geschikt is. Een reinigingsmiddel met een lage pH-waarde is bijvoorbeeld te gebruiken om roest en kalkaanslag te verwijderen. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld een zuur reinigingsmiddel.
Kenmerken van groene zeep
Groene zeep is in een gelei-achtige vorm en in een vloeibare vorm te koop. Het heeft een pH-waarde van 10. Het is dus een basisch schoonmaakmiddel, waardoor het uitstekend ontvet. Deze zeep is minder milieubelastend dan veel andere producten.
In die zin is neutraal water nuttig, maar voor de spijsvertering is het beter als de pH van het water iets lager ligt dan 7. Als de pH hoger is dan 7 (alkalisch water dus), dan zal het water de zuurtegraad in de maag - die nodig is voor een goede spijsvertering - neutraliseren.
Een goede pH-waarde is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid. Een te hoge zuurgraad kan gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam. Factoren die onze pH-waarden beïnvloeden zijn voeding, stress, medicijngebruik, intensieve lichamelijke belasting en milieufactoren.
De pH van azijn ligt tussen 2 en 3,5, afhankelijk van de concentratie van het azijnzuur. Hierdoor kan azijn worden gebruikt om producten te conserveren. Er zijn vele soorten azijn, doordat eigenlijk alle producten die suikers bevatten kunnen worden gebruikt als basis.
De pH is een waarde op een schaal tussen de 0 en 14 en geeft aan of een product zuur, neutraal of alkalisch is. Een sterk zuur product heeft een waarde van 0 en wordt bijvoorbeeld gebruikt om kalk- en vliegroestvorming te verwijderen. PH-neutrale producten hebben een waarde rond de 7 en zijn veilig in gebruik.
Bleekmiddel en ammoniak
We vallen maar meteen met de deur in huis: met deze twee schoonmaakmiddelen moet je heel erg oppassen. Bij het mengen ervan ontstaat een giftige damp, genaamd chloramine. Al een klein beetje inhaleren kan voor ademhalingsproblemen of brandwonden in de keel zorgen.
NIET mengen
Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
Verschillende schoonmaakmiddelen
Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk uw huis schoon krijgen, zorgt het mengen van middelen er niet altijd voor dat het schoonmaken nóg beter lukt. Integendeel, door bepaalde producten te mengen kunnen gevaarlijke dampen of gassen ontstaan.
Vaak wordt beweerd dat groene zeep geschikt is voor houten vloeren, echter zal groene zeep zeepresten op uw houten vloer achter laten.Ook bij laminaatvloeren is het niet verstandig: uw laminaat- of PVC vloer zal er dof komen uit te zien. Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer!
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Een voorbeeld van een basische oplossing is bleekwater.
Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (ook wel alkalisch genoemd).
pH 9,5: bleekwater.
Sommige mensen zijn van mening dat het het zuur in je bloed kan neutraliseren en je lichaam kan helpen om de voedingsstoffen effectiever te verwerken. Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7.Dat noemen we pH neutraal.
De pH-waarde is een waarde om aan te geven hoe zuur of basisch iets is. Daarvoor is een getallenreeks die loopt tussen 0 en 14. Het getal 7 wil dan zeggen dat een iets pH-neutraal is. Van 7 tot 0 is dan oplopend van licht zuur naar zuurder.