Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Dit vocht wordt geabsorbeerd door je matras, waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden en regelmatig te reinigen.
Hoe krijg je je matras weer wit? Wanneer je hardnekkige vlekken hebt in je matras, kan je soda of fijn keukenzout gebruiken. Laat het een paar uurtjes intrekken en stofzuig het daarna weer op.
Dé manieren om de vlekken weg te krijgen
Volgens schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp is het slim om eens in de vier tot zes maanden je matras onder handen te nemen. Zo ga je te werk: Verdeel wat soda over je matras en borstel het in. Laat het een paar uurtjes inwerken.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Hoe pak je het aan? Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen. Voor je het weet zijn de vlekken verdwenen!
Dit doet u door de vlek in kwestie eerst vochtig te maken met water en er vervolgens een beetje keukenzout overheen te strooien. Laat dit even intrekken en verwijder de restanten daarna met een stofzuiger en een vochtige doek. De gele vlek moet nu zijn verdwenen.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken.
Vlekken kun je verwijderen met behulp van warm water en zuiveringszout of door met een katoenen doek met wat azijn op de vlek te deppen. Stofzuig regelmatig onder het bed om stofophoping te voorkomen. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je je matras te lijf gaan met een stoomreiniger.
Pak de bus met keukenzout erbij, want volgens Liesbeth van het Poetsbureau trekt zout de vlekken uit een matras. Als de vlek nog vochtig is, kun je het er direct op strooien. Dat laat je intrekken. Daarna veeg je het zout op met stoffer en blik of zuig je de rest op.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Maak uw matras vrij van stof, huidschilfers en huisstofmijt met een dieptereiniging. Vanaf € 30,- wordt uw matras gereinigd, bestraald door UV-C licht om schimmels en bacteriën te verwijderen en wordt het matras voorzien van een preventiespray tegen huisstofmijt.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Zo gebruik je Biotex Groen voor een handwasje of als middel om kleding met vlekken in te laten weken. Biotex Blauw is bedoeld als voorwasmiddel wanneer je verwacht dat je het wasgoed (zoals vieze werkkleding) niet schoon zal krijgen met gewoon wasmiddel. Dan is er nog de vlekkenverwijderaar, Biotex Oxi Effect.
Strooi wat soda op het matras en laat dit een poosje intrekken. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een middel dat bekend staat om het effectief verwijderen van vieze geurtjes. Het vocht en de luchtjes zullen langzaam in de soda trekken waarna u met de stofzuiger de soda weer opzuigen.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Voeg een half kopje Borax toe aan een liter water en laat uw lakens een nacht in deze oplossing weken. Was ze daarna zoals gewoonlijk met een mild wasmiddel. Langdurige blootstelling aan een whitening was booster verwijdert de gele tint van uw witte lakens. Gebruik azijn om uw lakens voor te weken voor u ze wast.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Bloedvlekken verwijderen uit een matras
Maak een mengeling van (koud) water en zout. Zo creëer je een schuurmiddel. Smeer het papje op de vlek en laat het intrekken. Verwijder na een tijdje het papje met een handdoek en wrijf lichtjes naar de binnenkant van de vlek, zo smeer je het zeker niet uit.