Een omgevingsvergunning is onherroepelijk als er 6 weken na bekendmaking van de vergunning geen bezwaar is ingediend.
In het gemeentearchief is alle informatie over vergunningsplichtige verbouwingen opgeslagen. Vaak kun je simpel online een afspraak maken om de stukken uit het gemeentearchief in te zien. Eigenlijk werkt dat vrij simpel. Je geeft aan om welk adres het gaat en naar welke informatie je op zoek bent.
Bijvoorbeeld een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Wilt u weten welke vergunningen zijn aangevraagd in uw omgeving? Kijk dan op de website www.Overheid.nl > Berichten over uw buurt waar de gemeente alle aanvragen en de besluiten op publiceert.
Hoelang duurt het
Dat is 6 tot 12 weken. Dit wordt gerekend vanaf de laatste dag dat het bezwaar binnen mag komen. De termijn kan één keer met 6 weken worden verlengd. Meestal gaat het vaak sneller, maar soms ook langzamer.
Hoe kan ik deze inzien? Aangevraagde en verleende Omgevingsvergunningen zijn te vinden op de landelijke website Officiële Bekendmakingen. Verleende omgevingsvergunningen zijn in te zien op het stadhuis bij het Omgevingsloket. Hiervoor kunt u een bezoekafspraak maken.
Elke aanvraag van een omgevingsvergunning moet worden gepubliceerd in een gemeentelijk blad, een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad of op internet. Zo bent u op de hoogte van de bouw- of verbouwplannen van uw buren of bedrijven.
Op de website www.overheid.nl vindt u ook een overzicht van alle afgegeven vergunningen. Op de website met officiële bekendmakingen vindt u een overzicht van lopende aanvragen.
Als uw bezwaarschrift is afgewezen en het bezwaar ongegrond is verklaard kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Dit betekent dat een onafhankelijke rechter opnieuw gaat beoordelen of de overheidsinstantie wel de juiste beslissing genomen heeft.
De overheidsorganisatie moet binnen 6 weken na het einde van de bezwaartermijn een beslissing nemen over uw bezwaar.
Gegronde redenen
Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren. De bouw voldoet niet aan de bouwvoorschriften, zoals regels over veiligheid, milieu of gezondheid, uit het Bouwbesluit.
Omgevingsvergunningen zullen dan ook in de regel actief openbaar gemaakt worden, maar niet dus als de aanvraag wordt afgewezen. Uiteraard kan de aanvrager tegen de openbaarmaking als belanghebbende nog wel opkomen.
Verzoekt de gemeente u een omgevingsvergunning aan te vragen en doet u dit niet dan loopt u het risico dat de gemeente handhavend op zal treden en u zal sommeren de voorzieningen te verwijderen. Doet u dit niet, dan kan dit tot gevolg hebben dat de gemeente de aangebrachte voorzieningen laat verwijderen.
De lokale ambtenaren controleren aan de hand van het Bouwbesluit en de Welstandseisen of jouw bouwplan voldoet aan de gestelde eisen. Die controle wordt gedaan aan de hand van de documenten die jij hebt ingediend via het Omgevingsloket.
Het bevoegd gezag legt het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken 6 weken ter inzage. De terinzagelegging vindt in ieder geval plaats in de gemeente waar de activiteit geheel of in hoofdzaak zal plaatsvinden. Dat geldt ook als de gemeente geen bevoegd gezag is.
Standaard heeft iedere gemeente na het indienen van je vergunningaanvraag 8 weken de tijd om tot een beschikking te komen. Mocht het zo zijn dat de gemeente het nalaat om binnen dit termijn tot een beschikking te komen, wat wel hoogst onwaarschijnlijk is, dan wordt je vergunning automatisch verleend.
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een bedrag aan u betalen.
U kunt de gemeente dan in gebreke stellen, bijvoorbeeld door het speciale Formulier ingebrekestelling in te vullen. Hierin vraagt u de gemeente binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Beslist de gemeente daarna nog niet, dan hebt u recht op een vergoeding (dwangsom). Ook kunt u beroep instellen bij de rechter.
Binnen welke termijn stuurt de overheid een antwoord op mijn brief of e-mail? Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht.
Bezwaar indienen kost niets
U mág natuurlijk wel een advocaat inschakelen. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring af laten leggen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
Na de behandeling van uw bezwaar, ontvangt u van de overheidsorganisatie een beslissing op uw bezwaar. Daarin staat ook wat u kunt doen als u het niet eens bent met die beslissing. In de wet staat dat de overheidsorganisatie na ontvangst van uw bezwaar binnen 6 weken een beslissing moet nemen.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.
Wanneer uw omgevingsvergunning geweigerd wordt, kan u uw aanvraag aanpassen. Dit kan gedurende de looptijd van het beroep bij de provincie of de Vlaamse Regering. Op deze manier kan u tegemoet komen aan eventuele opmerkingen of bezwaren.