Maar te veel mest op de bodem is niet goed voor het oppervlaktewater en grondwater.Dat komt vooral door de stoffen stikstof en fosfaat.
Bemesten met dierlijke mest
Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Mest is rijk aan mineralen (fosfaten, stikstof, kalium), maar ook aan eiwitten, vetzuren en andere bijzondere organische stoffen. Mest kan gebruikt worden voor bemesting, maar ook als energiebron of als basis voor nieuwe (bio)producten.
Kunstmest bevat de juiste voedingsstoffen, maar verbetert de bodemstructuur niet. Bovendien belast kunstmest het milieu meer. Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen 'verbranden' als je te veel gebruikt. De planten krijgen dan gele bladeren en verwelken.
Zuivere varkensmest in de tuin gebruiken is niet goed mogelijk wegens stank en/of Verbranding van planten. Compostering lost dat probleem voor u op.
Het grote verschil met kunstmest is dat 100% organische mest de bodem voedt en daardoor de plant. Een belangrijk verschil! Want een gezonde bodem met een rijk bodemleven geeft voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.
Te veel mest in het water of op het land is niet goed voor het oppervlaktewater en het grondwater. Ook omdat er soms drinkwater van wordt gemaakt. Boeren moeten zich daarom aan regels houden als ze mest gebruiken.
Varkensmest is te verwerken tot biogas. Dat gebeurt door het proces van vergisting, waarbij bacteriën de mest omzetten tot methaan.
Voor een paardenweide is het mogelijk om zowel dierlijke mest (van koeien of varkens) als kunstmest te gebruiken. Alle meststoffen zorgen dat gras sneller gaat groeien. Het voordeel van dierlijke mest is dat de meststoffen uit de mest verspreid over het weideseizoen vrijkomen.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Kalk strooien in het najaar
Bij de meeste paardenweides die onderzocht worden, blijkt dat de pH-waarde veel te laag is: de bodem is verzuurd. In een zure bodem is het voor een plant moeilijker om voedingsstoffen op te nemen. Een zure bodem “repareren” kan door kalk te strooien.
Onder strikte voorwaarden kan mest opgeslagen worden op akkerland gedurende maximaal 3 maanden. Men dient een opslag van stalmest te voorzien die ten minste groot genoeg is om de hoeveelheid mest die gedurende een periode van 3 maanden wordt geproduceerd, te kunnen opslaan.
Meer dierlijke mest gebruiken
Afhankelijk van de ligging en de grondsoort van uw perceel ligt wordt uw gebruiksnorm 230 of 250 kilogram per hectare. De gebruiksruimte rekent u op dezelfde manier uit. Aantal hectare landbouwgrond op 15 mei x 230 of 250 kg stikstof uit dierlijke mest.
De gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest is 170 kilogram per hectare landbouwgrond.
Kippenmest moet je nooit zo zonder vermenging gebruiken. Varkensmest heeft een koude werking en is ook rijk aan stikstof en meestal geen of weinig stro. Daarnaast staat het varken het dichtste bij de mens en vanuit de Biologisch-dynamische visie op landbouw wordt daarom varkensmest niet snel toegepast.
Het moet niet onderschat worden hoeveel mest een varken kan produceren. Geschat wordt dat een middelgroot varken van 50 kg in één jaar voor 720 kg aan mest produceert. Wanneer het voedselafval hierbij wordt opgeteld kan de jaarlijkse hoeveelheid afval van slechts één middelgroot varken meer dan 1000 kg bedragen.
Er is alleen vrijstelling als het gaat om vaste dierlijke mest. Er is één voorwaarde: u in een kalenderjaar niet meer dan 20 kg fosfaat (in vaste dierlijke mest) levert per particulier.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Zonder kunstmest zou de aarde lang niet genoeg voedsel kunnen opbrengen voor de hele wereldbe- volking. Nu al wordt zo'n 50 pro- cent gevoed dankzij kunstmest. In 2050 zal de wereld naar verwach- ting 9,1 miljard mensen tellen en moet de voedselproductie met 70 procent groeien om te voldoen aan de vraag.