Door de hoge snelheid van de achtbaan stijgt je bloeddruk, wat niet zo goed is voor je baby. De strakke beugel die over je buik geklemd wordt, is ook niet erg prettig. Het is daarom extra handig om van tevoren goed te plannen welke route je gaat nemen.
Mag ik in de achtbaan? Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, raden wij achtbanen, gedurende de gehele zwangerschap af. De mogelijkheid van bloeddrukwisselingen, duizelingen, maar met name de klappen/stoten die het lichaam te voorduren krijgt zouden effect kunnen hebben.
Een ding waar je zeker rekening mee moet houden als je zwanger bent en naar een pretpark gaat, is dat er attracties zijn waar je niet in mag. Zo zijn alle achtbanen uitgesloten en is ook een attractie als het schommelschip niet voor zwangeren toegankelijk.
Het advies is om niet te verven of schilderen als je in verwachting bent. In verf, terpentine en andere oplosmiddelen zitten namelijk gevaarlijke stoffen die je makkelijk inademt. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel van je kindje.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust! Voordat je omgeving het ook gaat zien, kan ook pas veel later zijn.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Met de babyswitch geniet je om de beurt van een attractie en sta je maar 1 keer in de wachtrij! Hoe dat werkt? Eén ouder sluit aan in de wachtrij en de ander met baby meldt zich bij de uitgang van de attractie. Wanneer de ouder de attractie bezocht heeft, neemt deze de baby over.
Naar de Efteling en nooit in de rij te hoeven staan dankzij een app die je precies vertelt waar geen wachtrijen zijn. Die applicatie heeft Jan van Kampen (27) voor zichzelf gebouwd.
Met de faciliteitenkaart komt de bezoeker in aanmerking voor het gebruik van de voorzieningen voor gasten met een beperking. Bezoekers met een abonnement die behoefte hebben aan een faciliteitenkaart die geldig is voor meer dan 5 dagen kunnen langs de Gastenservice gaan.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Zonnebaden in de zon of onder een zonnebank is dus niet schadelijk voor de baby. Toch raden verloskundigen af om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. De temperatuur kan bij het zonnen flink oplopen, dat betekent vochtverlies en een verandering in bloedtoevoer wat jou en je baby op den duur geen goed doet.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
De hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn erg laag. Hierdoor is de kans klein dat het schadelijk is voor jou of je baby tijdens je zwangerschap. Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent.
12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot. Het is tijd om je normale broeken in te wisselen voor zwangerschapsbroeken, want de rand van je spijkerbroek zal pijnlijk tegen je buik aan gaan drukken.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.
Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Vanaf 8 weken zwangerschap kun je al goed zien of het een eenling of een meerlingzwangerschap is. Als het een meerling is, kijkt de echoscopist naar het vlies tussen de baby's. Zit er geen vlies tussen de baby's dan geeft dat meer medische risico's.