In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden.
Als de temperatuur stijgt, kan er in water meer worden opgelost. Afwasmiddel versnelt dit proces, omdat het vet in kleine bolletjes opbreekt. Bovendien wordt door het warme water ook het vuil zelf warmer. Vooral voor vet, het meest gevreesde afwasvuil, is dat belangrijk: warm vet wordt stroperig en vloeibaar.
Je moet met zo heet mogelijk water de afwas doen
Maar in sommige gevallen kun je borden beter afspoelen met koud water. Eten dat veel zetmeel bevat als rijst en aardappelen gaan van warm water alleen nog maar meer plakken en kun je dus beter laten weken of afspoelen met koud water.
Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Afwassen doe je elke dag! Als je niet in het bezit bent van een vaatwasser is het een dagelijks terugkerende bezigheid. Tenzij je natuurlijk geen enkel probleem hebt met een overvol aanrecht.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Eerst maar eens kijken waarom we dweilen. Nadat er stof gezogen is, is dweilen een manier om een vloeroppervlak nog eens extra schoon en fris te maken door middel van het er overheen schuiven met een vochtige doek. Een doek die nog meer vuil opneemt en de vloer een frisse laag geeft.
Voorspoelen is niet echt nodig als je de etensresten vooraf een beetje wegveegt. Zo bespaar je meteen 22% water en 5% energie.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Oorspronkelijk was de gootsteen van de keuken groot en werd ook gebruikt voor het wassen van kleding. Het water om de vloer te schrobben werd eveneens door de gootsteen weggegooid. Het is dan hygiënischer om de afwas in een aparte afwasteil of afwasbak te doen.
Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Er wordt dikwijls gezegd dat je het beste kunt schoonmaken met warm of zelfs gloeiend heet water. Dat is ook zeker niet gelogen, want aangekoekte resten en ander vuil verwijder je sneller met warm dan met koud water. Toch zijn er ook situaties waarbij je beter voor koud water kunt gaan. Bij het dweilen bijvoorbeeld.
Het gemiddelde verbruik van warm water is ongeveer 50 m3 per jaar per huishouden. Dit is te vergelijken met ongeveer 10 GJ.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
Als het gaat om een kwetsbare vloer zoek hier het materiaal van de dweil dan op uit. Op een houten vloer wil je bijvoorbeeld niet te nat dweilen. Een vloerwisser is over het algemeen beter om dan te gebruiken dan een mop. Als je verder nog niets aan schoonmaakspullen in huis hebt is het heel handig om een set te kopen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen. Schuimtip: knijp een aantal keer de spons boven de wasbak, dit creeërt meer schuim. Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is.
Poets van boven naar beneden. De gouden regel van schoonmaken is altijd: poets van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer op zich. Als je eerst de vloeren reinigt en daarna de kasten afstoft, valt het vuil zo weer op de schone vloer!