Helaas wordt salami tijdens het produceren niet genoeg verhit.Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën zoals de listeria-bacterie snel uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden. Je kunt salami dus het beste niet zo uit het vuistje eten, maar eerst de worst verhitten.
Sommige vleeswaren zoals chorizo en salami zijn nog deels rauw. Er kunnen ziekmakers zoals Toxoplasma gondii in zitten, deze zijn gevaarlijk voor je baby. Eet dit daarom niet. Als je ze heel goed verhit, bijvoorbeeld in de oven, dan kan het wel.
Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté.
Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap. kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
Bovendien kan rauw voedsel besmet zijn met andere bacteriën, zoals E. coli, Shigella en Campylobacter jejuni. Deze bacteriën kunnen bij zwangere vrouwen voedselvergiftiging veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging, shock en lage bloeddruk .
Mag je salami tijdens je zwangerschap? Helaas wordt salami tijdens het produceren niet genoeg verhit. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën zoals de listeria-bacterie snel uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden. Je kunt salami dus het beste niet zo uit het vuistje eten, maar eerst de worst verhitten.
De intense smaak van salami ontstaat door het lange rijpingsproces, waarbij de worst in zijn vel rijpt. Dit proces betekent ook dat salami veilig en klaar om te eten is, ondanks dat ze ongekookt zijn . Traditionele salami combineert een mengsel van rundergehakt, varkensvlees, wijn, zout en verschillende kruiden en specerijen.
Het meest voorkomende symptoom is lymfadenopathie (met name in de hals). Een ander veelvoorkomend beeld is een griepachtig of mononucleose-achtig beeld met koorts, algemene malaise en spierpijn. Daarnaast is soms een lever- en miltvergroting en huiduitslag aanwezig.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Aanbevelingen van experts. Vanwege de mogelijke risico's die samenhangen met Listeria-besmetting, adviseren gezondheidsexperts zwangere vrouwen om geen vleeswaren, waaronder salami, te eten, tenzij ze zijn verhit tot ze stomend heet zijn .
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt. Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot intra-uteriene vruchtdood of abortus.
Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
“Katten brengen inderdaad een zeker risico mee voor zwangere vrouwen,” zegt professor Wilfried, “maar als je een beetje voorzichtig bent, is er helemaal geen reden om ze totaal te mijden. Je mag je viervoeter gerust aaien, maar ontsmet je handen na elk contact.
Over het algemeen wordt de Italiaanse worst tijdens de productie niet voldoende verhit om schadelijke bacteriën, zoals listeria, te vernietigen. Daarnaast heeft de droge worst een hoog zoutgehalte, wat een negatieve invloed op je bloeddruk kan hebben.
Hoewel salami niet gekookt hoeft te worden , kun je salami wel roerbakken om een knapperige textuur toe te voegen die je in elk gerecht kunt gebruiken.
De witte coating op salami is een schimmelstam genaamd Penicillium nalgiovense . De naam klinkt misschien als een ziekte, maar maak je geen zorgen; het dient een belangrijk doel in de productie van salami.
Bewerkt rood vlees
De onderzoekers ontdekten ook dat één extra portie bewerkt rood vlees per dag een 32% hoger risico op ovulatiegerelateerde problemen veroorzaakte. Als je bezig bent met proberen om zwanger te worden, overweeg dan om spek, ham, worst en vleeswaren zoals salami en prosciutto voorlopig uit je dagelijkse dieet te schrappen .
Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
We weten niet goed of het veilig is om deze vis te eten. Waarschijnlijk kan het geen kwaad om deze vis een enkele keer te nemen tijdens je zwangerschap. Het kan pas schadelijk worden voor je kindje als je regelmatig vis eet die te veel vervuild is.