Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage. Hebben je accu's een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, dan moet je dit melden bij het inchecken. Vaak moeten ze in het ruim bij 'speciale goederen'.
Ga jij op vakantie met het vliegtuig en neem je jouw powerbank mee? Je mag je powerbank in het vliegtuig mee nemen als de capaciteit 27.000 mAh of minder is. Doe altijd je powerbank in je handbagage, want powerbanks mogen niet in ruimbagage.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium.Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
Batterijen in het vliegtuig: Verboden
Zowel in handbagage als in ingecheckte bagage. Een type batterij dat verboden is, zijn lekkende batterijen. Deze bevatten vloeibare elektrolyt en vormen een veiligheidsrisico als ze gaan lekken tijdens het transport.
Om veiligheidsreden zijn reserve- of losse lithiumbatterijen en mobiele opladers ( powerbanks) wereldwijd verboden in ingecheckte bagage en mogen ze ENKEL in de handbagage vervoerd worden.
Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'.
Losse lithium batterijen moeten bijvoorbeeld altijd in de handbagage. Soms mogen ze wel ingecheckt worden, maar dan moeten ze in een elektronisch apparaat zitten. Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage.
Dus je laptop, camera en andere elektronica hou je bij je in de handbagage, evenals adapters, powerbanks en een wereldstekker, die ook op de luchthaven of tijdens de vlucht nog van pas komen.
Een powerbank is in feite een lithium ion batterij.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel.Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan. Losse lithiumbatterijen of powerbanks zijn alleen toegestaan in uw handbagage.
Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan. De apparaten en batterijen mogen niet beschadigd, kapot of teruggeroepen zijn.
Je mag in totaal maximaal 15 elektrische apparaten met een lithium-batterij van maximaal 100 Wh per stuk meenemen. In onze FAQs over elektrische apparaten met een lithium-batterij of losse (lithium-)batterijen lees je alle regels.
Mag je een stijltang meenemen in het vliegtuig? Ja, het is toegestaan om stijltangen mee te nemen in je handbagage en een haardroger mee te nemen in het vliegtuig, zowel in ingecheckte bagage als handbagage.
Vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: U mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
Vergeet je drinkflesje niet!
Je moet uiteraard goed gehydrateerd blijven tijdens het vliegen. De meeste drinkflesjes mogen inclusief inhoud mee in je tas als ze bij de securitycontrole goedgekeurd worden door de handbagagescan en de securitymedewerker.
Een powerbank van rond de 5000mah valt in de midrange categorie. Met een power bank 5000mah kun je namelijk gemiddeld 2 keer je smartphone opladen.
De afkorting mAh staat voor milliampère per uur en is de eenheid die aangeeft hoe lang (per uur) de powerbank een bepaalde hoeveelheid stroom (mA) kan leveren. Een standaard adapter bij een smartphone heeft een output van 1000 mA. Wanneer u uw smartphone een uur lang oplaadt beschikt uw smartphone over 1000 mAh.
Met een powerbank 30000 mAh kun je op één acculading ongeveer 3 keer je tablet opladen.
Deodorant is een vloeistof en zolang het een verpakking onder de 100 ml is mag deze mee. Als spuitbus of als roller, dat maakt niet uit. Helaas is een normale spuitbus deodorant te groot om mee te mogen in de handbagage. Deze moet dus mee in de ruimbagage.
Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten. Ook je laptop, tablet en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.