Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
'Als je tabletten met een vertraagde afgifte – bijvoorbeeld retard tabletten – gaat malen, kan je patiënt in één keer de totale dosis binnenkrijgen. ' Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen.
Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts.
U kunt de dragees het beste heel doorslikken, zonder te kauwen. De dragees smaken namelijk erg vies als u ze stukbijt. Hydrokinine heeft het meeste effect als u 2 dragees bij het avondeten en 1 dragee voor het slapengaan inneemt.
Doordat de coating en de suikerlaag snel en volledig in de maag oplost, hebben dragees geen verlengde afgifte. Als de coating om een tablet bedoeld is voor een langdurige afgifte, spreekt men van een tablet met verlengde of vertraagde afgifte, niet van een dragee.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
Een dragee is een tablet met een hard laagje eromheen, waardoor het wat steviger wordt en ook gemakkelijker door de slokdarm glijdt. Soms zit er een zuurresistent laagje omheen zodat de dragee niet uit elkaar valt in de zure maaginhoud, maar pas in de dunne darm.
Pillensplijters breken pillen en tabletten op in de juiste grootte. Daardoor ontstaan niet porties met verschillende hoeveelheden werkzame stoffen. Pillen en tabletten vergruizen vaak bij het verkleinen, waardoor een beetje van de stoffen verloren gaat. Dat voorkomt u met een pillensplijter.
Capsules kunnen eenvoudig worden opengemaakt. De inhoud kan met een smoothie, wat appelmoes of een geprakte banaan worden vermengd. U dient er wel rekening mee te houden dat dit niet altijd bevorderlijk is voor de smaak. Sommige inhoudsstoffen zijn namelijk zuur of bitter.
Capsules werken daarentegen sneller, maar zijn minder lang houdbaar en kunnen duurder zijn. Wel zijn ze vaak beter te slikken dan tabletten, mocht je daar moeite mee hebben.
Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat dit dan een soort overdosis betreft. Vooral bij medicijnen tegen hoge bloeddruk is dit gevaarlijk.
Paracetamol is lang genoeg in de maag om uiteen te vallen. De werkzame stoffen worden daarna pas in de darmen door uw lichaam opgenomen. Oplossen of heel doorslikken maakt dus geen verschil.
Bij pletten wordt de structuur van de pomp vernietigd en bij inname wordt ineens 30 mg nifedipine opgenomen met een overdosering tot gevolg.
Bij een aanval moet u een medicijn voor onder de tong gebruiken. Dit kan met een tablet met isosorbidedinitraat voor onder de tong. Het medicijn wordt snel uit de tablet via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen.
Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.
Tabletten: slik de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Tabletten met verlengde afgifte (te herkennen aan XR): slik de tablet in zijn geheel door zonder te kauwen. Deze tabletten mogen niet met voedsel worden ingenomen. Neem deze tabletten minstens 1 uur voor het eten in.
Tips bij moeite met slikken
Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water. Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen.
Hoe? Kauwtabletten moet u goed fijnkauwen voor het doorslikken. Druppels afmeten op een lepeltje of in de voeding. De gewone tabletten kunt u in zijn geheel doorslikken of eerst oplossen in melk of een andere drank.
Een capsule is een omhulsel, veelal van gelatine, waarin een medicijn of voedingssupplement afgepast is voor gebruik door de patiënt. Er zijn harde en zachte capsules.
Een vergiftiging, met een ander woord intoxicatie, kan worden gedefinieerd als het ziektebeeld dat ontstaat door een te grote hoeveelheid van een bepaalde verbinding in het lichaam. De concentratie van deze verbinding op receptor- of orgaanniveau is hoger dan therapeutisch beoogd.
Te weinig werkzame stof (onderdosering) kan ertoe leiden dat een product minder goed of niet werkt. Op grotere schaal kan onderdosering bij antibiotica bijvoorbeeld antibioticaresistentie in de hand werken. Teveel van een werkzame stof (overdosering) verhoogt de kans op bijwerkingen.
Er zijn twee manieren waarop het lichaam geneesmiddelen weer kwijt raakt: via de nieren en via afbraak door de lever. Sommige geneesmiddelen gaan via de nieren, sommige gaan via de lever en sommige hebben een mengvorm van deze twee. Onze nieren filtreren het bloed.
De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.
De inhoud is door de beschermende capsule bestand tegen vocht, licht en zuurstof en heeft dus een goede houdbaarheid. Ook is een capsule vaak wat 'cleaner' dan een tablet omdat er minder hulpstoffen nodig zijn, maar past er bijvoorbeeld weer minder is een capsule.
Deze tabletten zijn allemaal zo ontwikkeld dat met de juiste manier van inname de beste opname in het lichaam wordt gerealiseerd. Bij kauwtabletten is het belangrijk om het tablet goed fijn te kauwen zodat de kleine stukjes sneller en beter worden opgenomen.